Τα παιδιά που κινούνται πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας κοιμούνται πιο εύκολα το βράδυ, εκτιμά τώρα νέα μελέτη που αποκαλύπτει πως ακριβώς οποιαδήποτε δραστηριότητα κάνουν τα παιδιά επηρεάζει τελικά τη διαδικασία του ύπνου.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί των Πανεπιστημίων Μόνας και Όκλαντ μελέτησαν συνολικά 519 παιδιά ηλικίας 7 ετών, καταγράφοντας τις καθημερινές τους συνήθειες, αλλά και πόσο χρόνο τους παίρνει μέχρι να αποκοιμηθούν το βράδυ.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι η πλειονότητα κοιμόταν μέσα σε 45 λεπτά, όμως παρατήρησαν ότι για κάθε ώρα που κάθονταν σε απραξία – είτε αυτό ήταν τηλεόραση, είτε μελέτη – χρειάζονταν περίπου 3 λεπτά παραπάνω μέχρι να τα «πάρει» ο ύπνος.

«Οι δυσκολίες στον ύπνο συνδέονται με την παχυσαρκία και τις χαμηλές νοητικές επιδόσεις και για τον λόγο αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τα παιδιά ο καλής ποιότητας ύπνος», αναφέρουν οι ειδικοί στο επιστημονικό έντυπο «Archives of Disease in Childhood».

«Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία που έχει η σωματική άσκηση για τα παιδιά, όχι μόνο για να διατηρούν καλή φυσική κατάσταση, καρδιαγγειακή υγεία και φυσιολογικό βάρος, αλλά και για να έχουν καλής ποιότητας ύπνο», επισημαίνουν.

Όπως αναφέρουν ωστόσο, ένα ζεστό, χαλαρωτικό μπάνιο πριν το κρεβάτι θα μπορούσε να επισπεύσει την διαδικασία του ύπνου. «Το ζεστό νερό προκαλεί χαλάρωση και υπνηλία. Στη συνέχεια οι γονείς μπορούν να κλείσουν όμορφα την ημέρα διαβάζοντας στα παιδιά τους ένα παραμύθι», εξηγούν οι επιστήμονες.

Διαβάστε ακόμα:
Υπερκινητικά παιδιά και έλλειψη ύπνου
http://www.vita.gr/html/ent/060/ent.9060.asp

Μην τους κλέβετε τον ύπνο…
http://www.vita.gr/html/ent/754/ent.5754.asp

Παιδί: Είναι απλώς ζιζάνιο ή υπερκινητικό;
http://www.vita.gr/html/ent/211/ent.8211.asp