Θερμιδική αξία ίση με ένα πλήρες γεύμα περιέχουν ορισμένοι παγωμένοι καφέδες γνωστών αλυσίδων, προειδοποιούν βρετανοί ειδικοί.

Σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF) με έδρα τη Βρετανία, ο πιο παχυντικός καφές ανήκει στην αλυσίδα Starbucks και έχει 561 θερμίδες, ενώ πολλοί άλλοι υπερβαίνουν τις 450 θερμίδες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ακόμη και οι πιο «απλοί» τύποι παγωμένου καφέ περιέχουν περισσότερες από 200 θερμίδες, γεγονός που οφείλεται στον συνδυασμό ζάχαρης, γάλακτος και κρέμας γάλακτος.

Μετά την απαγόρευση του καπνίσματος και τον αγώνα για περιορισμό των καπνιστών, τώρα οι ειδικοί του WCRF επικεντρώνονται στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, που συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, με σκοπό τη μείωση αυτού του κινδύνου.

Η ποσότητα του καφέ πολλές φορές, όπως αναφέρουν, παίζει καταλυτικό ρόλο στην πρόσληψη περιττών θερμίδων. Για παράδειγμα, ο Dark Berry Mocha Frappuccino της αλυσίδας Starbucks στο μέγεθος «venti», δηλαδή το μεγαλύτερο, μας «φορτώνει» με 561 θερμίδες – περισσότερο από το 25% του ημερήσιου ορίου θερμιδικής κατανάλωσης για τις γυναίκες, που είναι οι 2.000 θερμίδες.

Εάν, εξηγούν οι ειδικοί, κάποιος αφαιρέσει τη σαντιγί, τότε το δροσιστικό ρόφημα πέφτει στις 457 θερμίδες, ενώ η μικρότερη εκδοχή του χωρίς σαντιγί μας δίνει συνολικά περί τις 288 θερμίδες.

Από την άλλη, η καλοκαιρινή πρόταση των Costa Coffee, Massimo Coffee Frescato, περιέχει 332 θερμίδες, ενώ το μικρότερο μέγεθος περιορίζεται σε κάτι λιγότερο από 200.

«Το γεγονός ότι στην αγορά υπάρχει ένας παγωμένος καφές ο οποίος περιέχει κάτι παραπάνω από το 25% του ημερήσιου ορίου θερμιδικής κατανάλωσης για τις γυναίκες, είναι πραγματικά ανησυχητικό», τονίζει η διευθύντρια του επιστημονικού προγράμματος του WCRF δρ. Ρέιτσελ Τόμσον.

«Κάποιος θα πρέπει να λαμβάνει αυτή την ποσότητα θερμίδων από ένα γεύμα και όχι από ένα απλό ρόφημα», υπογραμμίζει.
Ιδού λοιπόν, οι θερμιδικές «βόμβες» που ανακάλυψαν οι ειδικοί στους παγωμένους καφέδες:

Starbucks
Venti Dark Berry Mocha με σαντιγί =561 θερμίδες
Venti Dark Berry Mocha χωρίς σαντιγί =475
Tall Dark Berry Mocha με σαντιγί =369
Tall Dark Berry Mocha χωρίς σαντιγί =288
Venti Iced Coffee =5
Tall Iced Coffee =3

Costa Coffee
Massimo Iced Mocha =361
Massimo Coffee Frescato =332
Primo Coffee Frescato =199
Primo Iced Mint Latte =167
Primo Iced Mocha =152

«Γενικά, εάν κάποιος θέλει να πιει καφέ τότε καλύτερα να πιει σκέτο καφέ με αποβουτυρωμένο ή ημιαποβουτυρωμένο γάλα, ο οποίος αυτομάτως περιέχει λιγότερες θερμίδες. Καλό είναι να μείνει μακριά από καφέδες που περιέχουν κρέμα ή σιρόπια, επειδή αυτοί έχουν συνήθως υπερβολικά υψηλή θερμιδική αξία», συνιστά η δρ. Τόμσον.

Εκπρόσωπος της εταιρείας Starbucks μάλιστα απάντησε στους ερευνητές υποστηρίζοντας ότι η αλυσίδα προσφέρει μια ευρεία γκάμα ροφημάτων, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται και ορισμένες υγιεινές επιλογές όπως π.χ. το παγωμένο latte με αποβουτυρωμένο γάλα που έχει μόλις 68 θερμίδες.

Η εταιρεία Costa Coffee από την πλευρά της, έσπευσε να επιβεβαιώσει ότι οι πελάτες της μπορούν να ενημερώνονται διαρκώς για την θερμιδική αξία των προϊόντων της είτε από τις ειδικές λίστες που υπάρχουν στα καταστήματα, είτε από την επίσημη ιστοσελίδα της.

Διαβάστε ακόμα:
Καφές στο πιάτο!
http://www.vita.gr/html/ent/848/ent.8848.asp

Έναν καφέ, παρακαλώ!
http://www.vita.gr/html/ent/465/ent.7465.asp

Πόσο καφέ να πίνω; Ιδού η απορία!
http://www.vita.gr/html/ent/052/ent.7052.asp

H… τέχνη του εσπρέσο
http://www.vita.gr/html/ent/196/ent.6196.asp