Όσο πιο ψηλοί και αδύνατοι είναι οι δρομείς και οι κολυμβητές τόσο καλύτερες επιδόσεις επιτυγχάνουν! Ερευνητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου Ντιούκ μελέτησαν τα φυσικά χαρακτηριστικά των αθλητών που κατά τα τελευταία 110 χρόνια είχαν καταγράψει παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα στίβου και τα 100 μέτρα ελεύθερου στην κολύμβηση.

Είδαν λοιπόν, ότι με την πάροδο των ετών το ύψος τόσο των σπρίντερ όσο και των κολυμβητών τείνει να αυξάνεται, και μάλιστα σημαντικά συγκριτικά με την αύξηση που καταγράφεται στο μέσο ύψος των υπόλοιπων πολιτών, που δεν ξεπερνούσε τα πέντε εκατοστά.

Αντίθετα, το ύψος των αθλητών που είχαν κατακτήσει κάποιο παγκόσμιο ρεκόρ αυξήθηκε κατά 10-14 εκατοστά.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει γιατί όσο ψηλότερος είναι κάποιος τόσο πιο εύκολα ξεπερνά τα εμπόδια που συναντά, όπως π.χ. της αντίστασης του αέρα στην περίπτωση των σπρίντερ και του νερού στην περίπτωση των κολυμβητών.

Για το λόγο αυτό, προσέθεσαν στη λίστα των παραμέτρων που εγγυώνται καλύτερες αθλητικές επιδόσεις τον «υπερπαράγοντα» που δείχνει πόσο ψηλός και γυμνασμένος είναι κάποιος προκειμένου να επιτυγχάνει την απόλυτη αεροδυναμική.

Διαβάστε ακόμα:
Γεννημένοι νικητές!
http://www.vita.gr/html/ent/510/ent.9510.asp

Θα γίνει ή όχι Φελπς;
http://www.vita.gr/html/ent/079/ent.8079.asp

Ψηλοί και πλούσιοι!
http://www.vita.gr/html/ent/184/ent.9184.asp