Ένα βιβλίο συνταγών κατά του καρκίνου του προστάτη δημιούργησε μια ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Σάρει, με στόχο να παρακινήσει τον κόσμο να κάνει πιο υγιεινές και ωφέλιμες διατροφικές επιλογές.

Το «Prostate Care Cookbook» όπως ονομάζεται, λαμβάνει υπόψη του όλα τα επιστημονικά ευρήματα πολυετών μελετών. Περιλαμβάνει περίπου 50 σελίδες με συμβουλές και πληροφορίες γύρω από τις διάφορες ομάδες τροφών, όπως επίσης και μια σειρά νόστιμων συνταγών, μερικές από τις οποίες φέρουν ακόμη και την υπογραφή διάσημων σεφ.

Όπως υποστηρίζουν οι συντάκτες της «βίβλου» κατά του καρκίνου του προστάτη, τροφές όπως το σκόρδο, τα κρεμμύδια, το μπρόκολο και το κουνουπίδι διαθέτουν ισχυρή αντικαρκινική δράση.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη μάλιστα, άνδρες που έτρωγαν συχνά μεγάλες ποσότητες κρεμμυδιού εμφάνιζαν κατά 50% μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη συγκριτικά με όσους το απέφευγαν. Ακόμη, ιδιαίτερα ωφέλιμα αποδείχτηκαν τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Ο καθηγητής Ρέιμαν μάλιστα, διατροφολόγος και κύριος συγγραφέας του βιβλίου, επισημαίνει ότι οι άνδρες θα πρέπει να καταναλώνουν τρεις σκελίδες σκόρδου ή τρεις μερίδες κρεμμυδιού, φρέσκου κρεμμυδιού, ή πράσου την εβδομάδα.

Υπογράμμισε ότι ο τρόπος μαγειρέματος είναι ίσως το Α και το Ω προκειμένου τα λαχανικά αυτά να μη χάσουν τις πολύτιμες αντικαρκινικές ουσίες τους.

Λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών αποτρέπουν την εξάπλωση της νόσου στον οργανισμό. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να καταναλώνονται ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα, ενώ το νερό από το βράσιμο ή το ψήσιμο στον ατμό θα πρέπει να προστίθεται σε σάλτσες ή ζωμούς, καθώς έχει εξίσου σημαντικά θρεπτικά στοιχεία.

Και οι ντομάτες- ειδικά οι πιο ώριμες- χάρη στο πανίσχυρο λυκοπένιο που έχουν, συμβάλλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη. Σε μια έρευνα μάλιστα, ασθενείς που έτρωγαν επί μια εβδομάδα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας εμφάνισαν μείωση των επιπέδων μιας «ένοχης» πρωτεΐνης η οποία συνδεόταν με την ανάπτυξη καρκινικών όγκων.

Σύμφωνα με το βιβλίο, στις τροφές που θα πρέπει να καταναλώνονται σε περιορισμένες ποσότητες συγκαταλέγονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι λιπαρές τροφές όπως επίσης και το κόκκινο κρέας.

«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου διατροφικού προγράμματος θα αποτρέψει οποιοδήποτε πρόβλημα, ωστόσο μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και καθυστέρηση της εμφάνισης της νόσου» εκτιμά ο ερευνητής.

Ιδού λοιπόν, ενδεικτικά ένα από τα ημερήσια μενού του βιβλίου «Prostate Care Cookbook»:

ΠΡΩΙΝΟ: Χυλός βρώμης με γάλα σόγιας, βατόμουρα, ρόδι και μέλι ή ομελέτα με αποξηραμένα μανιτάρια και ντομάτα

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ: Σαλάτα με ρεβίθια, αβοκάντο και σαρδέλες ή ψητή ντομάτα και σούπα βραστών λαχανικών.

ΒΡΑΔΥΝΟ : κοτόπουλο με βραστό μπρόκολο

Διαβάστε ακόμα:
Στην αιχµή της επιστήµης: Θωρακίζοντας την υγεία του προστάτη
http://www.vita.gr/html/ent/822/ent.7822.asp

Στατίνες και προστάτης
http://www.vita.gr/html/ent/808/ent.7808.asp

Οι τελευταίες εξελίξεις για τον καρκίνο του προστάτη
http://www.vita.gr/html/ent/409/ent.7409.asp