Ανησυχητικά υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού αντιμετωπίζουν οι καπνίστριες και όσες παίρνουν αντισυλληπτικά ή υποβάλλονται σε ορμονοθεραπεία.

Τα κακά μαντάτα έρχονται από τους ειδικούς τους Κλινικής Mayo με επικεφαλής τη δρ. Ιβάνα Τ. Κρόγκαν. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες συνέκριναν το ιστορικό 1.225 γυναικών που είχαν εμφανίσει καρκίνο του μαστού, με τα στοιχεία 6.872 γυναικών χωρίς τη νόσο, λαμβάνοντας υπόψη τους επικίνδυνους παράγοντες όπως το κάπνισμα.

Σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 10% των γυναικών ήταν ενεργές καπνίστριες, το 9% ήταν πρώην καπνίστριες και το 81% δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Ανάμεσα στους επικίνδυνους παράγοντες, έδειξε να συγκαταλέγεται και η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών για περισσότερο από 11 χρόνια, καθώς ενίσχυε τις πιθανότητες για την εμφάνιση της νόσου κατά 200%. Για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που είχαν λάβει ορμονοθεραπεία ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 81%.

Από την άλλη, η υστερεκτομή έδειχνε να περιορίζει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 35%

Ίσως το πλέον ανησυχητικό στοιχείο της μελέτης όσον αφορά το κάπνισμα, ήταν ότι οι γυναίκες που – ανεξαρτήτως χρονικής περιόδου – είχαν καπνίσει 100 τσιγάρα και άνω συγκαταλέγονταν στην ομάδα με ιστορικό καπνίσματος.

Διαβάστε ακόμα:
Πιο ευάλωτες στον καρκίνο οι καπνίστριες
http://www.vita.gr/html/ent/079/ent.9079.asp

«Πώς μπόρεσα να ξεκολλήσω το τσιγάρο από τα χέρια μου!» http://www.vita.gr/html/ent/132/ent.1132.asp

11 +1 πράγματα που δεν ξέρουν οι γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού http://www.vita.gr/html/ent/046/ent.6046.asp


Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: