Δύο πιθηκάκια με δυσχρωματοψία, χάρη σε μια καινοτόμο γονιδιακή θεραπεία διακρίνουν πλέον όλα τα χρώματα.

Η «θαυματουργή» μέθοδος, που εφαρμόστηκε με επιτυχία στα δύο ζώα που δεν μπορούσαν να διακρίνουν το κόκκινο από το πράσινο χρώμα, αναπτύχθηκε από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες εισήγαγαν στα μάτια των πιθήκων (saimiri sciureus) τα αντίγραφα των ανθρώπινων γονιδίων που χρειάζονται προκειμένου κάποιος να μπορεί να διακρίνει το κόκκινο χρώμα.

Όπως δημοσιεύει η επιθεώρηση «Nature», για την αντίληψη των δύο αυτών χρωμάτων απαιτούνται δύο διαφορετικές μορφές του γονιδίου που είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία της οψίνης, μιας πρωτεΐνης που είναι υπεύθυνη για την αντίληψη των χρωμάτων .

Στη μία βρίσκονται όλες οι απαιτούμενες «κατασκευαστικές οδηγίες» για τον υποδοχέα που αντιλαμβάνεται το κόκκινο και στην άλλη αντίστοιχα οι οδηγίες για τον υποδοχέα του πράσινου.

Το φαινόμενο της δυσχρωματοψίας, εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες παρά στις γυναίκες και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες φέρουν και τα δύο αντίγραφα του πολύτιμου γονιδίου σε αντίθεση με τους άνδρες που φέρουν μόνο ένα.

Χρησιμοποιώντας έναν γενετικά τροποποιημένο ιό ως «όχημα», οι ειδικοί εισήγαγαν το ανθρώπινο γονίδιο για την κόκκινη οψίνη στα μάτια των πειραματόζωων. Λίγες εβδομάδες αργότερα, τα δύο χαριτωμένα πιθηκάκια ήταν πλέον σε θέση να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ των κόκκινων και των πράσινων κουκίδων που προβάλουν οι ειδικοί σε μια οθόνη.

Η θεραπεία είχε ολοκληρωθεί πριν από περίπου δύο χρόνια. Η σημαντική βελτίωση η οποία καταγράφηκε αμέσως μετά τα ζώα παρέμεινε σταθερή μέχρι και σήμερα.

«Όλως περιέργως, αυτά τα ζώα συμπεριφέρονται σαν να είχαν αυτή την ικανότητα εκ γενετής» αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Τζέι Νέιτζ.

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τα πιθηκάκια ώστε να διερευνήσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της συγκεκριμένης γονιδιακής θεραπείας.

Ευελπιστούν μάλιστα, ότι παρόμοια γονιδιακή θεραπεία θα μπορούσε ίσως να εφαρμοστεί και στον άνθρωπο για την αντιμετώπιση προβλημάτων όρασης.

Διαβάστε ακόμα:
Ολυμπιακός με πράσινες φανέλες;
http://www.vita.gr/html/ent/236/ent.9236.asp

Βλαστοκύτταρα: Θα αποκαθιστούν την όραση;
http://www.vita.gr/html/ent/943/ent.8943.asp

Για δες (με) τα βλαστοκύτταρα
http://www.vita.gr/html/ent/676/ent.8676.asp