Όσοι καταναλώνουν περιστασιακά υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ είναι ευάλωτοι στις λοιμώξεις, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η διαπίστωση ανήκει στους ειδικούς του Κολεγίου Κτηνιατρικής Ιατρικής του Μισισιπή με επικεφαλής τον δρ Στέφεν Προύετ, οι οποίοι ανακάλυψαν τις ανησυχητικές επιπτώσεις της περιστασιακής υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε δοκιμές που πραγματοποίησαν σε ποντίκια, είδαν ότι η ιντερλευκίνη-10 – ένας τύπος κυτοκίνης (πρωτεΐνης) που «φρενάρει» την ανοσοαντίδραση του οργανισμού – βρισκόταν ακόμη εν δράσει περίπου 24 ώρες μετά την χορήγηση του αλκοόλ στα ζώα.

«Η αρνητική επίδραση του αλκοόλ στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι αποδεδειγμένη, όμως ο περισσότερος κόσμος δεν το γνωρίζει» αναφέρει ο δρ Προυτ.

Μάλιστα, μέσα από την διαδικτυακή έκδοση του επιστημονικού εντύπου «BMC Immunology», εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για το τι μπορεί να συμβαίνει στον οργανισμό όσων πίνουν πολύ και συχνά.

Επομένως, η λογική κατανάλωση αλκοόλ, που δεν θα ξεπερνά τα 1-2 ποτηράκια κρασί την ημέρα για τις γυναίκες και τα 2-3 για τους άνδρες, συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, ιδιαίτερα τώρα που η νέα γρίπη μας χτυπά την πόρτα.

Διαβάστε ακόμα:
Φάκελος – Aλκοόλ ας διαλύσουμε τους μύθους
http://www.vita.gr/html/ent/678/ent.9678.asp

Αλκοόλ, όπως τσιγάρο
http://www.vita.gr/html/ent/464/ent.9464.asp

«Όχι» στο αλκοόλ καθημερινά
http://www.vita.gr/html/ent/602/ent.8602.asp