Ονομάζεται Personal Wheezeometer και, σύμφωνα με τους ισραηλινούς επινοητές του, παρακολουθεί τις διακυμάνσεις της αναπνοής ασθενών που πάσχουν από άσθμα.

Με τη βοήθεια ακουστικής τεχνολογίας ακριβείας, η συσκευή της εταιρείας KarmelSonix αναλύει τον ήχο της αναπνοής από το βάθος των πνευμόνων και υπολογίζει το πόσο έντονος είναι ο συριγμός. Αυτή η δυνατότητα του νέου μηχανήματος θα μπορούσε να βοηθήσει ιδιαίτερα τα παιδιά με άσθμα να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα συμπτώματά τους.

Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, είναι να κρατήσει τη συσκευή χειρός μπροστά από τον λαιμό του για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Στην περίπτωση των παιδιών το Wheezeometer τοποθετείται στο θώρακα.

Η συσκευή υπολογίζει το βαθμό του συριγμού, προσδιορίζει δηλ. τη χρονική διάρκεια του συριγμού σε έναν αναπνευστικό «κύκλο»,δηλ. κατά την εισπνοή και την εκπνοή.

Ο δείκτης συριγμού που προκύπτει είναι χαρακτηριστικός της σοβαρότητας του άσθματος.

Ο συριγμός συμβαίνει όταν οι αεραγωγοί στενεύουν, κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άσθματος. Η συσκευή μπορεί να ανιχνεύει τις πρώτες ενδείξεις στένωσης, όταν ακόμη ο συριγμός δεν είναι ακόμη αντιληπτός από το ανθρώπινο αυτί. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται αναλυτικά στην οθόνη της συσκευής και έτσι ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την κατάσταση των πνευμόνων του.

To Personal Wheezeometer αναμένεται να διατεθεί στην αγορά μέσα στο 2010 και η τιμή του υπολογίζεται γύρω στα 165 ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:
Πώς θα ζείτε καλύτερα με το άσθμα
http://www.vita.gr/html/ent/376/ent.1376.asp

Εμβόλια και άσθμα
http://www.vita.gr/html/ent/775/ent.7775.asp

Το εμπόριο του άσθματος

http://www.vita.gr/html/ent/794/ent.5794.asp