Ο συνδυασμός δύο παλιότερων εμβολίων φάνηκε, σύμφωνα με τους ειδικούς, να μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού του AIDS κατά 31%.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική ανακάλυψη, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι κλινικές δοκιμές δείχνουν ξεκάθαρα τη δυνατότητα να υπάρξει προστασία από τον ιό μέσω εμβολίων.

Οι δοκιμές διεξήχθησαν από τους ειδικούς του Προγράμματος Έρευνας για τον HIV του αμερικανικού στρατού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας της Ταϊλάνδης.

Σε αυτές συμμετείχαν περίπου 16.000 εθελοντές από την Ταϊλάνδη, στους μισούς από τους οποίους χορηγήθηκε ο συνδυασμός των δύο εμβολίων, ενώ στους υπόλοιπους έγιναν εικονικά εμβόλια.

«Τα ευρήματα μας γεμίζουν με αισιοδοξία για το ενδεχόμενο ανάπτυξης ενός ακόμη πιο δραστικού εμβολίου κατά του ιού του AIDS» αναφέρει ο δρ. Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα» σχολιάζει από την πλευρά της η κ. Σεθ Μπέρκλι επικεφαλής της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για το Εμβόλιο του AIDS (IAVI).

Διαβάστε ακόμα:
Πρόληψη κατά του ΑΙDS: Έρωτας χωρίς φόβο
http://www.vita.gr/html/ent/033/ent.8033.asp

Ο ευρωπαϊκός χάρτης του AIDS
http://www.vita.gr/html/ent/195/ent.9195.asp

Safe Sex: 9 ερωτήσεις ταμπού
http://www.vita.gr/html/ent/426/ent.9426.asp