Ένα εμβόλιο βλαστικών κυττάρων που δρα δημιουργώντας μια φυσική «ασπίδα» κατά του καρκίνου, κατάφεραν να αναπτύξουν αμερικανοί και κινέζοι επιστήμονες.

Οι ειδικοί επεξεργάστηκαν τα βλαστικά κύτταρα ώστε να μιμούνται κάποια χαρακτηριστικά του καρκίνου. Έτσι, κατά την έγχυσή τους ο οργανισμός δημιουργεί άμυνες κατά του καρκίνου.

Η μελέτη επικεντρώνεται κυρίως στον καρκίνο του εντέρου, όμως οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και σε άλλες μορφές της νόσου, μέσω ενός κοινού εμβολίου κατά του καρκίνου.

Σύμφωνα μάλιστα με τον δρ. Ζιχάι Λι από το Ινστιτούτο Βλαστικών Κυττάρων του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, πρόκειται για μια εντελώς νέα προσέγγιση στην έρευνα για τον καρκίνο.

«Τα καρκινικά και τα βλαστικά κύτταρα μοιράζονται αρκετά κοινά χαρακτηριστικά» εξηγεί ο ίδιος. «Προσφέροντας ανοσία στον ασθενή, «ξεγελάμε» το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να νομίζει ότι υφίστανται καρκινικά κύτταρα στον οργανισμό και να κινητοποιηθεί για την αναχαίτισή τους» συμπληρώνει.

Στις δοκιμές που πραγματοποίησαν οι ερευνητές σε ποντίκια, διαπίστωσαν σημαντική μείωση στην ανάπτυξη των καρκινικών όγκων των ζώων.

Τα ελπιδοφόρα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Stem Cell».

Διαβάστε ακόμα:
Ένα βήμα πιο κοντά στην κυτταρική θεραπεία
http://www.vita.gr/html/ent/617/ent.4617.asp

Βλαστικά vs Καρκινικά κύτταρα
http://www.vita.gr/html/ent/196/ent.9196.asp

Βλαστοκύτταρα αντί για επέμβαση στο ισχίο
http://www.vita.gr/html/ent/948/ent.9948.asp