Στο παρελθόν, το θερμόμετρο και το πιεσόμετρο ήταν οι μόνες συσκευές που μπορούσε να χρησιμοποιήσει κανείς μόνος του στο σπίτι. Σήμερα υπάρχουν καινοτόμα διαγνωστικά τεστ που δίνουν αποτελέσματα μέσα σε λίγα μόλις λεπτά – ακόμη και δευτερόλεπτα. Πόσο αξιόπιστα είναι, όμως; Ρωτήσαμε τους ειδικούς και σας παρουσιάζουμε ορισμένα από τα σημαντικότερα τεστ που θα βρείτε στα ράφια των φαρμακείων.

Για το σάκχαρο
Συσκευές ελέγχου γλυκόζης αίματος
Τι είναι
Συσκευές που μετράνε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Πώς λειτουργούν Εισάγετε μία ταινία στη συσκευή και ο μετρητής ενεργοποιείται. Τρυπάτε το δάχτυλό σας (αφού έχετε πλύνει τα χέρια σας) με το στυλό λήψης αίματος και τοποθετείτε τη σταγόνα αίματος στην άκρη της ταινίας. Το αποτέλεσμα της μέτρησης εμφανίζεται στην οθόνη.
Αποτελέσματα σε 5΄΄.
Η γνώμη του ειδικού «Πρόκειται για ένα αρκετά αξιόπιστο τεστ, αρκεί να τηρούνται οι προδιαγραφές χρήσης του. Είναι απαραίτητο σε καθημερινή βάση σε διαβητικούς τύπου 1, ινσουλινοθεραπευόμενους διαβητικούς τύπου 2 και σε αρρύθμιστους διαβητικούς τύπου 2. Οι υπόλοιποι διαβητικοί μπορούν να το χρησιμοποιούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα», εξηγεί ο ειδικός παθολόγος κ. Στυλιανός Δερμιτζάκης.
Κοστίζουν Διατίθενται δωρεάν από το γιατρό, το φαρμακείο ή το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών των εταιρειών που το εμπορεύονται (κατόπιν παραπομπής από το γιατρό). Ο ασθενής πληρώνει τα αναλώσιμα (ταινίες, βελόνες). Οι ταινίες κοστίζουν 37-40 € το κουτί (περιέχονται 50) και οι βελόνες 10-12 € το κουτί (περιέχονται 100).


Tip Ρωτήστε τι ακριβώς σας καλύπτει το Ταμείο σε κάθε περίπτωση. Πριν από τη μέτρηση, μη φάτε ή πιείτε οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη. Ακόμη και μία τσίχλα ή καραμέλα μπορεί να επηρεά-σουν το αποτέλεσμα.




Για τη χοληστερίνη
Τι είναι Συσκευές παρόμοιες με αυτές του σακχάρου αίματος, που υπολογίζουν τα επίπεδα της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων και του σακχάρου στο αίμα.
Πώς λειτουργούν Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία που αναφέρεται για τις συσκευές μέτρησης σακχάρου, με τη διαφορά ότι για κάθε μέτρηση (χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων, σακχάρου) χρειάζεται να εισάγετε διαφορετική ταινία.
Αποτελέσματα σε 3΄ για τη χοληστερίνη, 2΄ και 54΄΄ για τα τριγλυκερίδια, και 12΄΄ για το σάκχαρο.
Η γνώμη του ειδικού «Δεν είναι απαραίτητο τεστ, με τη λογική ότι ακόμη κι αν εντοπίσουμε επικίνδυνες τιμές χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, δεν επιβάλλεται άμεση αντιμετώπιση, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του σακχάρου. Καλό θα ήταν, όμως, να έχουν μία τέτοια συσκευή όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσλιπιδαιμίας», συμβουλεύει ο κ. Στυλιανός Δερμιτζάκης.
Κοστίζουν Περίπου 200 €.

Πάνω από το 50% των ενήλικων Ελλήνων έχει αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης και από αυτούς ένας στους τρεις δεν το γνωρίζει


Για το έντερο
Τεστ ανίχνευσης αφανούς αιμορραγίας
Τι είναι Τεστ που ανιχνεύουν την αιμοσφαιρίνη στα κόπρανα, ώστε να εντοπιστούν προβλήματα στο πεπτικό σύστημα (π.χ. γαστρορραγία, έλκος) και να διαγνωστεί ο καρκίνος του εντέρου και του ορθού.
Πώς λειτουργούν Συλλέγετε το δείγμα με το ειδικό χαρτί και το βάζετε στον ειδικό σωλήνα. Προσαρμόζετε την ταινία δοκιμής στο σωλήνα και «διαβάζετε» το αποτέλεσμα.
Αποτελέσματα σε 5΄.
Η γνώμη του ειδικού «Είμαι ένθερμος υποστηρικτής του, αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά», λέει ο κ. Δερμιτζάκης: «Μπορεί να διαγνώσει εγκαίρως προβλήματα του πεπτικού σωλήνα και να παραπέμψει τον ασθενή στο γιατρό για εξετάσεις. Επειδή υπάρχει η πιθανότητα να μπερδέψει την αιμοσφαιρίνη με τη μυοσφαιρίνη, πρέπει δύο ημέρες πριν κάνετε το τεστ να μην τρώτε κρέας, γιατί αυξάνει τη μυοσφαιρίνη. Είναι χρήσιμο για ανθρώπους μετά τα 40, με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, και για τους υπόλοιπους μετά την ηλικία των 60 ετών».
Κοστίζει Περίπου 35 €.

Βοηθήματα αυτοεξέτασης μαστού
Τι είναι Δεν πρόκειται για τεστ, αλλά για βοήθημα αυτοεξέτασης του μαστού, το οποίο ελαττώνει την τριβή.
Πώς λειτουργεί Βοηθά τη γυναίκα να εντοπίσει οποιαδήποτε παθολογία στο στήθος της και, έτσι, να υποβληθεί σε υπέρηχο ή μαστογραφία για περαιτέρω διερεύνηση του προβλήματος.
Πώς εφαρμόζεται Εφαρμόζετε το επίθεμα στο στήθος σας και το ψηλαφίζετε, ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης, ενώ περιέχεται και CD με πληροφορίες σχετικά με τον καρκίνο του μαστού.
Η γνώμη του ειδικού Αν και πρόκειται για ένα καινούργιο προϊόν και, επομένως, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του, τόσο ο γυναικολόγος-μαιευτήρας κ. Δημήτρης Καλαμπόκης όσο και ο ειδικός παθολόγος κ. Στυλιανός Δερμιτζάκης συμφωνούν πως ό,τι μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του καρκίνο του μαστού σε όσο το δυνατόν πιο αρχικό στάδιο είναι θετική εξέλιξη.
Κοστίζει 25-30 €.



4.500 Ελληνίδες μαθαίνουν κάθε χρόνο ότι πάσχουν από καρκίνο του μαστού, αλλά μόνο στο 5% των περιπτώσεων γίνεται η διάγνωση της νόσου σε πρώιμα στάδια. Το ποσοστό της πρώιμης διάγνωσης στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες φθάνει έως και το 60%



Τεστ ωορρηξίας
Τι είναι Τεστ που ανιχνεύουν την ορμόνη LH στα πρωινά ούρα, υποδεικνύοντας τις δύο πιο γόνιμες ημέρες του εμμηνορρυσιακού κύκλου της γυναίκας.
Πώς λειτουργουν Αν έχετε κύκλο 28 ημερών, χρησιμοποιήστε καθημερινά το τεστ από τη δέκατη ημέρα του κύκλου (η αρχή του κύκλου είναι η πρώτη ημέρα της εμμήνου ρύσεως). Γυναίκες με μεγαλύτερο κύκλο πρέπει να ελέγχουν την ωορρηξία τους λίγο αργότερα (π.χ. γυναίκες με κύκλο 30 ημερών από τη 15η ημέρα ή με κύκλο 35 ημερών από τη 18η ημέρα). Εφαρμόζετε το τεστ στη ροή των ούρων για λίγα δευτερόλεπτα. Όταν δείτε τη σχετική αλλαγή στη χρωματική ένδειξη της οθόνης, σημαίνει ότι θα έχετε ωορρηξία μετά από 24 έως 36 ώρες.
Αποτελέσματα σε 3΄.
Η γνώμη του ειδικού «Το τεστ ωορρηξίας είναι αξιόπιστο όταν η γυναίκα το χρησιμοποιεί τη σωστή ημέρα του κύκλου της. Όταν όμως δεν παρου­σιάζεται ωορρηξία, το τεστ δεν μπορεί να εντοπίσει το πρόβλημα που υποκρύπτεται, γι’ αυτό θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γυναικολόγο σας», συμβουλεύει ο κ. Καλαμπόκης.

Τεστ εγκυμοσύνης
Τι είναι Τεστ με τα οποία διαπιστώνει μια γυναίκα αν είναι έγκυος ή όχι.
Πώς λειτουργούν Κρατάτε το τεστ με την άκρη του προς τα κάτω στη ροή των ούρων για 5΄΄.
Αποτελέσματα σε 2΄.
Η γνώμη του ειδικού «Τα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι θεωρούνται αξιόπιστα, ορισμένα μάλιστα έχουν ποσοστό ακρίβειας αποτελέσματος μεγαλύτερο από 99%. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την εξέταση αίματος (β-χοριακή), η οποία είναι απολύτως αξιόπιστη. Το θετικό αποτέλεσμα δεν αμφισβητείται (εκτός από σπάνιες περιπτώσεις παθολογίας), αλλά υπάρχει πιθανότητα να βγει το τεστ αρνητικό ενώ υπάρχει εγκυμοσύνη. Σε αυτή την περίπτωση, η ορμόνη που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη δεν έχει προλάβει να “περάσει’’ από τα νεφρά και να “κατέβει’’ στα ούρα», εξηγεί ο γυναικολόγος-μαιευτήρας κ. Δημήτρης Καλαμπόκης.
Κοστίζουν 11-17 € το μονό τεστ, 19-22 € το διπλό.

Τεστ πατρότητας
Τι είναι
Τεστ με το οποίο διαπιστώνεται ο βιολογικός πατέρας του παιδιού, με δείγμα DNA μόνο από τον πατέρα και το παιδί, χωρίς να χρειάζεται η συμμετοχή της μητέρας.
Πώς λειτουργεί Τόσο ο πατέρας όσο και το παιδί χρησιμοποιούν τις δύο ειδικές αποστειρωμένες μπατονέτες, καθεμία εκ των οποίων πρέπει να τοποθετήσουν εσωτερικά στα μάγουλα (αριστερό και δεξί) και να τη στριφογυρίζουν για 8-10΄΄. Με αυτό τον τρόπο, εκτός από σάλιο, το δείγμα αποτελείται και από ιστό, στα κύτταρα του οποίου γίνεται η ανάλυση του DNA.
Αποτελέσματα σε 8 ημέρες Ο αντιπρόσωπος της εταιρείας στην Ελλάδα αναλαμβάνει
να στείλει το δείγμα σε εργαστήρια στις ΗΠΑ, ενώ ο «πελάτης» λαμβάνει έναν κωδικό, με τον οποίο μπορεί να είναι σίγουρος για το ποιο είναι το δείγμα του, αλλά και να παρακολουθεί online το πού βρίσκεται, π.χ. αν έφτασε στο εργαστήριο. Η απάντηση στέλνεται ταχυδρομικώς ή μέσω mail.
Η γνώμη του ειδικού
«Κατ’ αρχάς, η αξιοπιστία ενός τέτοιου τεστ εξαρτάται από το εργαστήριο στο οποίο γίνεται η ανάλυση. Το γεγονός, όμως, ότι μπορεί να γίνει εν αγνοία της μητέρας θέτει ζήτημα νομικό και ηθικό. Παράλληλα, το αποτέλεσμα ενός τεστ πατρότητας θεωρείται πιο ακριβές όταν μελετάται και η μητέρα. Ένα ακόμη ζήτημα είναι ότι ακριβώς επειδή υπάρχει κίνδυνος να διαλυθούν οικογένειες, η παρουσία του γενετιστή κρίνεται αναγκαία για την επεξήγηση των αποτελεσμάτων και τη βοήθεια των ενδιαφερομένων», εξηγεί η γενετίστρια, διευθύντρια του «Άλφα Lab», κ. Λίνα Φλωρεντίν.
Κοστίζει 390 €.

Tip Αν δεν βρείτε το τεστ στο φαρμακείο της γειτονιάς σας, μπορείτε να το παραγ­γείλετε στον αντιπρόσωπο
της εταιρείας στην Ελλάδα, στο τηλ.: 210-65.12.285. Εναλλακτικά, αναζητήστε το προϊόν μέσω ιστοσελίδων φαρμακοποιών με παραφαρ­μακευτικά προϊόντα (π.χ. www. pharmacy4u.gr).



Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Στυλιανό Δερμιτζάκη, ειδικό παθολόγο, τον κ. Δημήτρη Καλαμπόκη, γυναικολόγο-μαιευτήρα, την κ. Λίνα Φλωρεντίν, γενετίστρια, διευθύντρια του «Άλφα Lab», την κ. Ευγενία Ρούσσου, φαρμακοποιό, και το φαρμακείο «Μπακάκος».