Οι γυναίκες που αναπτύσσουν ευαισθησία στο στήθος (π.χ. ήπιο πόνο ή ενόχληση με την αφή) μετά τη λήψη ορμονοθεραπείας, αντιμετωπίζουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, συγκριτικά με τις υπόλοιπες που δεν αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα.

Η ανησυχητική μελέτη ανήκει στους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, οι οποίοι πιστεύουν ότι πολύ πιθανόν η ευαισθησία που αναπτύσσουν οι γυναίκες αυτές να υποδεικνύει την ύπαρξη υψηλότερου κινδύνου.

«Η αυξημένη ευαισθησία στο στήθος μπορεί εύκολα να εντοπιστεί τόσο από το γιατρό όσο και από την ασθενή» αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης δρ. Καρολάιν Κράνταλ.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Archives of Internal Medicine» από την ερευνητική ομάδα που ανέλυσε τα στοιχεία της μελέτης Womens Health Initiative. Η μελέτη αφορούσε περισσότερες από 16.000 γυναίκες από τις οποίες 8.506 λάμβαναν ορμονοθεραπεία (οιστρογόνα και προγεστίνη), ενώ οι 8.102 λάμβαναν ψευδοφάρμακα. Το 2002 η μελέτη σταμάτησε καθώς διαπιστώθηκε η άμεση συσχέτιση ορμονοθεραπείας και καρκίνου του μαστού.

Οι αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν λοιπόν, ότι όσες ακολουθούσαν ορμονοθεραπεία, αντιμετώπιζαν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ευαισθησία στο στήθος. Όσες τελικώς εμφάνιζαν την εν λόγω ευαισθησία στο στήθος είχαν κατά 48% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού, συγκριτικά με τις υπόλοιπες γυναίκες (δηλ. αυτές που ενώ έπαιρναν ορμονοθεραπεία δεν είχαν ευαίσθητο στήθος).

Διαβάστε ακόμα:
Κίνδυνος από την ορμονοθεραπεία
http://www.vita.gr/html/ent/692/ent.9692.asp

Νέοι δείκτες για τον καρκίνο του πνεύμονα
http://www.vita.gr/html/ent/378/ent.7378.asp

Η ορμονοθεραπεία βάλλεται ξανά
http://www.vita.gr/html/ent/462/ent.8462.asp