Καναδική μελέτη υποστηρίζει ότι το εμβόλιο της εποχικής γρίπης διπλασιάζει τον κίνδυνο μόλυνσης από τη νέα γρίπη!

Τα ανησυχητικά ευρήματα, μάλιστα, υποχρέωσαν τις αρχές ορισμένων πολιτειών του Καναδά να καθυστερήσουν τη χορήγηση του εμβολίου της εποχικής γρίπης, φοβούμενες ότι διαφορετικά οι πολίτες θα γίνουν πιο ευάλωτοι στον ιό Η1Ν1.

Οι ειδικοί της Επιτροπής Εμβολιασμών της Βρετανίας (Joint Committee on Vaccination and ImmunizationJCVI), στην προσπάθειά τους να καθησυχάσουν τον κόσμο, δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα της καναδικής μελέτης δεν έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί από πουθενά.

Ο διευθυντής των Βρετανικών Υγειονομικών Υπηρεσιών, σερ Λίαμ Ντόναλντσον, μάλιστα, δήλωσε: «Πολλοί ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί όσον αφορά τα συγκεκριμένα ευρήματα, καθώς δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται από άλλα στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, ζητήσαμε από το JCVI να ερευνήσει το θέμα».

Και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έσπευσε να απορρίψει τους ισχυρισμούς των καναδών επιστημόνων λέγοντας ότι το εμβόλιο της εποχικής γρίπης θα μπορούσε, για την ακρίβεια, να προσφέρει προστασία και κατά της νέας γρίπης.

Από την άλλη, το εμβόλιο Pandemrix της βρετανικής εταιρείας GlaxoSmithKline, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Αρχή Φαρμάκων είχε δώσει πριν από λίγο καιρό το «πράσινο φως» για τη χορήγησή του σε εγκύους και παιδιά άνω των έξι μηνών, φαίνεται ότι περιέχει την ουσία θειομερσάλη, που είχε συνδεθεί με την εμφάνιση αυτισμού.

Μάλιστα, η χρήση της ουσίας αυτής σε παιδικά εμβόλια είχε απαγορευτεί στη Βρετανία από το 2004 και στις ΗΠΑ πριν από 10 χρόνια.

Ο επικεφαλής της Βρετανικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δρ. Ντέιβιντ Σάλισμπερι, τόνισε –παρ’ όλα αυτά- ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος από τα εμβόλια που περιέχουν θειομερσάλη».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα τελευταία στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) δείχνουν ότι τα περισσότερα άτομα που έχασαν τελικά τη μάχη με τη νέα γρίπη αντιμετώπιζαν ήδη κάποιο πρόβλημα υγείας.

«Η πλειονότητα των ατόμων που νοσηλεύονται ή υποκύπτουν στον ιό Η1Ν1 αφορά, παρ’ όλα αυτά, νεαρά άτομα», υπογραμμίζει η δρ. Αν Σούτσατ, εκπρόσωπος των CDC, προσθέτοντας ότι το 55% των ενηλίκων που νοσηλεύτηκαν ή έχασαν τη ζωή τους έπασχαν από άσθμα, άλλες χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού και καρδιοπάθειες, ή ήταν ανοσοκατασταλμένοι. Για τα παιδιά, οι πιο συχνές υποκείμενες παθήσεις ήταν το άσθμα, χρόνιες νόσοι του αναπνευστικού, νευρολογικές και νευρομυϊκές παθήσεις και διαταραχές του αίματος.
Διαβάστε ακόμα:
Έρχονται τα δύο πρώτα εμβόλια κατά του H1N1
http://www.vita.gr/html/ent/123/ent.10123.asp

Εγκρίνονται τα δύο πρώτα εμβόλια για τη νέα γρίπη
http://www.vita.gr/html/ent/088/ent.10088.asp

Μία δόση του εμβολίου είναι αρκετή;
http://www.vita.gr/html/ent/989/ent.9989.asp