Αμφιβολίες για την ασφάλεια του εμβολίου στις εγκύους διατυπώνονται στη Βρετανία, ενώ στις ΗΠΑ οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αρνούνται μαζικά να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού δικτύου Sky News, το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης Pandermix της βρετανικής εταιρείας GlaxoSmithKline περιέχει προσθετικούς χημικούς παράγοντες, γεγονός που σημαίνει ότι πιθανότατα δεν θα πρέπει να χορηγείται στις εγκύους.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), άλλωστε, έχει εκδώσει οδηγία σύμφωνα με την οποία οι έγκυοι πρέπει να λαμβάνουν αντιικά φάρμακα που δεν περιέχουν προσθετικούς χημικούς παράγοντες, ώστε να διασφαλίζεται η υγεία τόσο της εγκύου όσο και του εμβρύου.

Από την πλευρά τους οι βρετανικές αρχές σπεύδουν να καθησυχάσουν τον κόσμο λέγοντας ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι οι προσθετικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη μητέρα ή το έμβρυο.

Το Pandermix προορίζεται για τον προγραμματισμένο προληπτικό εμβολιασμό των εγκύων που εφαρμόζει η βρετανική κυβέρνηση.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας αρνούνται να εμβολιαστούν, έχοντας τις ίδιες ανησυχίες με το ευρύ κοινό για την ασφάλεια του εμβολίου της νέας γρίπης. Το υγειονομικό προσωπικό ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου και βρίσκεται πρώτο στη λίστα εκείνων που πρέπει να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακριβής αριθμός των ανθρώπων που αρνούνται να κάνουν το υποχρεωτικό εμβόλιο κατά της νέας γρίπης.

Στοιχεία από 341 νοσοκομεία στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ότι μόνο το 37% αναφέρει εμβολιασμό του προσωπικού σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%.

Η Αμερικανική Εταιρεία Λοιμωδών-Μολυσματικών Νόσων ζήτησε από όλες τις πολιτείες της χώρας να προχωρήσουν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων της Υγείας. Αν και το υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού δεν είναι υποχρεωτικός, τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας απαιτούν από το προσωπικό τους να εμβολιαστεί.

Οι αντιδράσεις των εργαζομένων παίρνουν, όμως, ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Δικηγορικό γραφείο της Νέας Υόρκης έχει καταθέσει αγωγή και ζητά αναστολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ανακοινώνοντας ότι εκπροσωπεί περίπου 60.000 εργαζομένους στον τομέα της Υγείας.

«Είναι απαραίτητο για τα άτομα που εργάζονται στον τομέα της Υγείας, όπως επίσης και για το προσωπικό των νοσοκομείων, να εμβολιαστούν τόσο για τον Η1Ν1 όσο και για την εποχική γρίπη», αναφέρει η πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Φαρμακοποιών Συστήματος Υγείας, κ. Λίνι Μαχάνι.

«Επιστημονικά στοιχεία δεκαετιών αποδεικνύουν ότι τα εμβόλια που έλαβαν την έγκριση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και οικονομικά», αναφέρει η εταιρεία σε επίσημη ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, μια νέα μελέτη αμερικανών ειδικών υποστηρίζει ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που είχαν περάσει την εποχική γρίπη ή είχαν εμβολιαστεί για αυτήν στα νιάτα τους, εμφανίζουν ένα είδος ανοσολογικής απόκρισης ενάντια στη νέα γρίπη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντέιβις της Καλιφόρνιας, κλινικά αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να νοσήσει από τη νέα γρίπη, χωρίς να εμφανίσει, όμως, τα σοβαρά συμπτώματα που μπορεί να έχει κάποιος που δεν φέρει τα αντίστοιχα αντισώματα.

Σε κάθε περίπτωση, κατά τους ειδικούς, το Α και το Ω για τη μέγιστη προστασία από τη νέα γρίπη είναι το συχνό και σωστό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχα αντιβακτηριακά διαλύματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα των ειδικών της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, μόνο το 30% των ανδρών που επισκέπτονται την τουαλέτα πλένει μετά τα χέρια του.

Το επιστημονικό έντυπο «American Journal of Public Health» αναφέρει ότι από τη μελέτη προέκυψε πως και οι επιγραφές στους χώρους υγιεινής πολλές φορές δεν περνούν το σωστό μήνυμα για τη χρήση σαπουνιού.

Ως πλέον αποτελεσματικό μήνυμα, μάλιστα, αναδείχτηκε το εξής: «Το άτομο δίπλα σας πλένεται με σαπούνι;», το οποίο, σύμφωνα με τους ερευνητές, κατάφερε να αυξήσει τη χρήση σαπουνιού κατά 12%. Οι γυναίκες, από την άλλη, έδειξαν να είναι πιο συνεπείς με το «τελετουργικό» του πλυσίματος των χεριών.

Διαβάστε ακόμα:
Ερωτηματικά για τo εμβόλιο της νέας γρίπης
http://www.vita.gr/html/ent/181/ent.10181.asp

Το εμβόλιο της εποχικής γρίπης προστατεύει και από τον Η1Ν1
http://www.vita.gr/html/ent/162/ent.10162.asp

Μία δόση μόνο αρκεί
http://www.vita.gr/html/ent/172/ent.10172.asp