Η συνταξιοδότηση και η ξαφνική αποχή από την εργασία βλάπτουν σοβαρά την υγεία, εκτιμούν τώρα αμερικανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με τη μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 12.189 άνθρωποι ηλικίας 51-61 ετών, οι συνταξιούχοι που αναλάμβαναν προσωρινά μια εργασία εμφάνιζαν σωματική και νοητική εγρήγορση, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν σπανιότερα σοβαρές νόσους.

Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «Journal of Occupational Health Psychology», επί 6 χρόνια οι εθελοντές περνούσαν από τη διαδικασία της συνέντευξης ανά διετία, όπου καταγράφονταν παθήσεις που ενδεχομένως είχαν παρουσιάσει και γινόταν γενική αξιολόγηση της ψυχικής τους υγείας.

Λαμβάνοντας υπόψη βασικούς παράγοντες, όπως το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο και την οικονομική κατάσταση των συμμετεχόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κατάφερναν, αφότου βγουν στη σύνταξη, να ξαναβρούν δουλειά πάνω στο αντικείμενό τους εμφάνιζαν τη μεγαλύτερη βελτίωση στην υγεία τους.

Αντίθετα, όσοι αναγκάζονταν για βιοποριστικούς λόγους να ασχοληθούν με οτιδήποτε μη σχετιζόμενο με το προηγούμενο επάγγελμά τους, δεν παρουσίαζαν παρόμοια οφέλη.

Διαβάστε ακόμα:
Η πολλή δουλειά τρώει… την άσκηση
http://www.vita.gr/html/ent/097/ent.10097.asp

Επαγγελματικές ασθένειες: Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη
http://www.vita.gr/html/ent/499/ent.5499.asp

Η γρίπη «εγκυμονεί» κινδύνους για την καρδιά
http://www.vita.gr/html/ent/139/ent.10139.asp