Έκκληση για τον άμεσο εμβολιασμό των εγκύων με το εμβόλιο της εποχικής και της νέας γρίπης απηύθυναν οι ειδικοί της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας, των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) και του Αμερικανικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει οι ειδικοί μέχρι τις 21 Αυγούστου, το 6% των 484 θανάτων που αφορούσαν επιβεβαιωμένα κρούσματα του Η1Ν1 αφορούσε εγκύους.

Από την άλλη, όπως αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) από τις 700 εγκύους που διαγνώσθηκαν θετικές στον ιό Η1Ν1 περίπου το 14% χρειάστηκε να νοσηλευθεί στην εντατική μονάδα – τετραπλάσιο δηλαδή ποσοστό από εκείνο των γυναικών της ίδιας ηλικιακής ομάδας που δεν ήταν έγκυοι.

«Λόγω της νέας γρίπης, ενδεχομένως να χρειαστεί να νοσηλευθεί μεγάλος αριθμός εγκύων» υποστηρίζει η δρ. Άλισον Μπράιαντ, βοηθός καθηγήτρια Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Αναπαραγωγικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, η οποία μελέτησε την επίδραση της πανδημίας σε εγκύους.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι ακριβώς επειδή οι έγκυοι ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από τη πανδημική γρίπη. Για το λόγο αυτό πιστεύουν ότι μέσω της χορήγησης και των δύο υπαρχόντων εμβολίων θα μπορούσαν να επιτύχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία από τον Η1Ν1.

«Επιπλέον, υγιείς έγκυες γυναίκες μπορούν να εμφανίσουν ταχύτατη επιδείνωση», εξηγεί η δρ. Ντενίζ Τζέιμισον από το Τμήμα Αναπαραγωγικής Υγείας των CDC.

Από την άλλη, με νέα ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) τονίζει ότι εμμένει στην σύσταση που είχε εκδόσει τον περασμένο μήνα για τη χορήγηση του εμβολίου της νέας γρίπης σε δύο δόσεις, με απόσταση τουλάχιστον τριών εβδομάδων μεταξύ τους.

Διαβάστε ακόμα:
Ανησυχούν για το εμβόλιο
http://www.vita.gr/html/ent/185/ent.10185.asp

Ερωτηματικά για τo εμβόλιο της νέας γρίπης
http://www.vita.gr/html/ent/181/ent.10181.asp

Το εμβόλιο της εποχικής γρίπης προστατεύει και από τον Η1Ν1
http://www.vita.gr/html/ent/162/ent.10162.asp

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: