Το φάρμακο Victoza που χορηγείται σε διαβητικούς μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά την παχυσαρκία σε μη διαβητικά άτομα, εκτιμά τώρα νέα πανευρωπαϊκή μελέτη.

Όπως γράφει η επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet», κλινική δοκιμή των ειδικών του Τμήματος Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης έδειξε ότι το ενέσιμο φάρμακο με τη δραστική ουσία λιραγλουτίδη καταπολεμά την παχυσαρκία και σε μη διαβητικά άτομα, μειώνοντας παράλληλα σημαντικά την αρτηριακή τους πίεση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μάλιστα, πρόκειται για αποτελέσματα καλύτερα από εκείνα της ορλιστάτης, της πλέον ενδεδειγμένης θεραπείας κατά της παχυσαρκίας.

Στη δοκιμή συμμετείχαν 564 άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος 30-40, που κλινικά θεωρούνται παχύσαρκα, στα οποία χορηγήθηκαν είτε λιραγλουτίδη είτε ορλιστάτη είτε ψευδοφάρμακα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έλαβαν υψηλή δόση του πρώτου φαρμάκου για περίπου πέντε μήνες κατάφεραν να χάσουν περισσότερα από 7 κιλά – σχεδόν διπλάσιο βάρος από αυτό που χάνεται με τις άλλες θεραπείες κατά της παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με τα εντυπωσιακά ευρήματα, η μέση απώλεια βάρους των συμμετεχόντων που έπαιρναν καθημερινά 3 mg λιραγλουτίδης σε συνδυασμό με δίαιτα και πρόγραμμα γυμναστικής ήταν 7,2 κιλά, συγκριτικά με τα 4,1 κιλά που έχασαν όσοι έπαιρναν ορλιστάτη 3 φορές ημερησίως. Ακόμη και μικρότερες δόσεις λιραγλουτίδης είχαν ευεργετικά αποτελέσματα, καθώς κατά μέσο όρο οδήγησαν σε απώλεια από 4,8 έως και 6,3 κιλά.

Διαβάστε ακόμα:
Μπορώ να αδυνατίσω με ένα χάπι;
http://www.vita.gr/html/ent/764/ent.4764.asp

Τι μπορεί να με παχαίνει εκτός από το φαγητό;
http://www.vita.gr/html/ent/412/ent.1412.asp

Σημαντικές οι εξελίξεις για το διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/148/ent.10148.asp