Μπορεί να έχουν κατηγορηθεί για την υψηλή θερμιδική τους αξία, ωστόσο η προσεκτική κατανάλωση τυριού και γαλακτοκομικών μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια περιττών κιλών, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ειδικοί του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κέρτιν στο Περθ της Αυστραλίας διαπίστωσαν ότι η απώλεια βάρους είναι εφικτή ακόμη και μέσω μιας δίαιτας πλούσιας σε γαλακτοκομικά προϊόντα.

Οι επιστήμονες υπέβαλαν τους εθελοντές σε διατροφικό πρόγραμμα χαμηλής θερμιδικής αξίας, το οποίο περιελάμβανε μεταξύ άλλων γενναιόδωρες ποσότητες τυριού, γιαουρτιού και γάλακτος χαμηλών λιπαρών.

Ανακάλυψαν, λοιπόν, ότι εκείνοι που αύξησαν τις μερίδες γαλακτοκομικών από τρεις σε πέντε, έχασαν περισσότερα κιλά σε σχέση με τους υπόλοιπους. Επιπλέον, είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και λιγότερο λίπος στο στομάχι, ενώ μείωσαν σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.

Όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, ωστόσο, προκειμένου να έχουν καλά αποτελέσματα οι συμμετέχοντες, έπρεπε να προσέχουν την περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες των προϊόντων που κατανάλωναν. Τα τυριά και γενικά τα γαλακτοκομικά αποτελούν μια ομάδα τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνη, ασβέστιο και βιταμίνες, που προκαλούν άμεσα την αίσθηση του κορεσμού, ενώ παράλληλα επιταχύνουν το μεταβολισμό.

Προειδοποιούν όμως ότι, επειδή τα τυριά περιέχουν υψηλές ποσότητες αλατιού, είναι σκόπιμο όσοι ακολουθούν τη συγκεκριμένη διατροφή να ελέγχουν τις ετικέτες των προϊόντων που πρόκειται να καταναλώσουν.

Διαβάστε ακόμα:
Κατσικίσιο γάλα. Aπό την Αμάλθεια ώς σήμερα
http://www.vita.gr/html/ent/686/ent.4686.asp

Λιπαρές τροφές, χωρίς ενοχή, στη σωστή στιγμή
http://www.vita.gr/html/ent/430/ent.7430.asp

5 πρωινά με γάλα για… extra ενέργεια!
http://www.vita.gr/html/ent/626/ent.6626.asp