Τα ίδια συμπτώματα με τους άνδρες εμφανίζουν οι γυναίκες όταν παθαίνουν καρδιακή προσβολή, εκτιμούν τώρα καναδοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Καναδικού Καρδιαγγειακού Συνεδρίου, τελικά είναι μύθος η άποψη ότι οι γυναίκες που εμφανίζουν έμφραγμα παρουσιάζουν διαφορετικά συμπτώματα από τους άνδρες.

Οι ειδικοί μελέτησαν αναλυτικά τις περιπτώσεις 305 ασθενών που υποβλήθηκαν σε αγγειοπλαστική και διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ των συμπτωμάτων που εμφανίζουν τα δύο φύλα.

Όπως επισημαίνουν μάλιστα, τα πρώτα σημάδια κινδύνου που βιώνουν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες είναι ο οξύς πόνος στο στήθος, η δυσκολία κατά την αναπνοή, η ναυτία, ο ιδρώτας και ο φόβος.

Η δρ. Μάρθα Μακέι, επικεφαλής της μελέτης, αναφέρει μάλιστα ότι τα τελευταία ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με εκείνα αμερικανικής μελέτης του 2003, τα οποία είχαν δείξει ότι πολλές γυναίκες, αν και δεν έχουν έντονο πόνο στο στήθος, παθαίνουν παρ’ όλα αυτά «σιωπηλό» έμφραγμα.

«Οι οδηγίες τόσο προς γυναίκες και άνδρες όσο και προς νοσηλευτές θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες, έτσι ώστε να μπορούν να εντοπίζουν εγκαίρως τα κλασικά συμπτώματα και στα δύο φύλα», τονίζει η δρ. Μακέι.

Διαβάστε ακόμα:
Αρρυθμίες: Όταν η καρδιά χάνει το «μέτρο» της
http://www.vita.gr/html/ent/431/ent.9431.asp

13 ερωτήσεις… για τη γυναικεία καρδιά στον καθηγητή κ. Παύλο Τούτουζα.
http://www.vita.gr/html/ent/619/ent.4619.asp

Τα πιάτα που «αγαπούν» την καρδιά µας!
http://www.vita.gr/html/ent/030/ent.8030.asp