Οι γυναίκες που πίνουν τουλάχιστον δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ίσως να έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του ενδομητρίου.

Η κατανάλωση καφέ φαίνεται να προστατεύει περισσότερο τις υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες, όπως δήλωσε στο Reuters η ειδικός που συμμετείχε στη σχετική έρευνα, Dr Emilie Friberg, από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη.

Η Dr Friberg και η ομάδα της εξέτασαν την κατανάλωση καφέ 60.634 γυναικών από τη Σουηδία μεταξύ των ετών 1987-1990 και ξανά το 1997.

Μέσα στα περίπου 17 χρόνια που διήρκεσε η έρευνα, οι 677 γυναίκες που συμμετείχαν ανέπτυξαν καρκίνο του ενδομητρίου. Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών κατά την πρώτη διάγνωση του καρκίνου ήταν τα 67 χρόνια.

Όσες εθελόντριες έπιναν καθημερινά δύο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ παρουσίασαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του ενδομητρίου, συγκριτικά με τις γυναίκες που κατανάλωναν μικρότερη ποσότητα.

Κάθε επιπλέον (των 2) φλιτζάνι καφέ φάνηκε να συνδέεται με μείωση κατά 10% της πιθανότητας εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, ποσοστό που προέκυψε αφού πρώτα οι ειδικοί έλαβαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τη νόσο, όπως η ηλικία.

Οι ειδικοί -αν και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να ανακαλύψουν τον ακριβή προστατευτικό μηχανισμό του καφέ- πιστεύουν ότι επιδρά στα επίπεδα σακχάρου και στα επίπεδα οιστρογόνων, δύο παράγοντες που σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκίνου του ενδομητρίου.

Η ευνοϊκή επίδραση του καφέ παρατηρήθηκε πιο έντονα στις υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες (μείωση του κινδύνου για καρκίνο του ενδομητρίου κατά 12% και 20% αντίστοιχα), που διατρέχουν μάλιστα και το μεγαλύτερο κίνδυνο. Η έρευνα πρόκειται να δημοσιευθεί στην επιθεώρηση «International Journal of Cancer».

Διαβάστε ακόμα:
Καφές κατά του καρκίνου!
http://www.vita.gr/html/ent/645/ent.9645.asp

Πόσο καφέ να πίνω; Ιδού η απορία!
http://www.vita.gr/html/ent/052/ent.7052.asp

Πόνοι στην κοιλιά; Mπορεί να είναι ενδομητρίωση
http://www.vita.gr/html/ent/121/ent.1121.asp