Η επίδραση της καφεΐνης διαρκεί αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση μίας κούπας μυρωδάτου καφέ, με αποτέλεσμα να προκαλεί προβλήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου, αναφέρει νέα καναδική μελέτη.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ μελέτησαν την επίδραση του καφέ σε 24 συμμετέχοντες, τους οποίους είχαν προηγουμένως χωρίσει σε δύο ομάδες βάσει της ηλικίας τους (20-30 και 45-60 ετών).

Οι ερευνητές υποχρέωσαν τους εθελοντές να παραμείνουν άυπνοι στο εργαστήριο για 2 ημέρες. Στη συνέχεια, τους χορήγησαν είτε χάπια καφεΐνης είτε ψευδοφάρμακα. Τρεις ώρες αργότερα τους επέτρεψαν να κοιμηθούν.

Είδαν, λοιπόν, ότι όλοι όσοι είχαν πάρει χάπια καφεΐνης δυσκολεύονταν να κοιμηθούν. Η δυσκολία αυτή μάλιστα καταγράφηκε πιο έντονα στη δεύτερη ηλικιακή ομάδα (45-60), της οποίας ο ύπνος περιορίστηκε μόλις στο 50% του συνήθους.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, η καφεΐνη περιορίζει την αποδοτικότητα και τη διάρκεια του ύπνου.

«Η καφεΐνη είναι το πιο γνωστό διεγερτικό που δρα κατά του ύπνου, με καταστροφική επίδραση ιδιαίτερα στους εργαζόμενους που κάνουν νυχτερινές βάρδιες», λέει η δρ. Τζούλι Κάριερ. «Όσο μεγαλύτερος είναι κάποιος, τόσο περισσότερο επηρεάζεται ο κύκλος του ύπνου του από τον καφέ», εξηγεί.

Διαβάστε ακόμα:
Μην ξεχνάς (με) τον καφέ σου!
http://www.vita.gr/html/ent/634/ent.9634.asp

Έναν καφέ, παρακαλώ!
http://www.vita.gr/html/ent/465/ent.7465.asp

Φάκελος: Βρείτε ξανά τον ύπνο σας
http://www.vita.gr/html/ent/027/ent.8027.asp