Οι φυτικές ίνες ίσως είναι το κλειδί για να προστατευτούμε από το άσθμα, το διαβήτη και την αρθρίτιδα.

Τα νέα έρχονται από τους Αυστριαλιανούς ειδικούς του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας Garvan, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι οι φυτικές ίνες μας βοηθούν να παραμείνουμε υγιείς ενισχύοντας σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να μπορεί να καταπολεμά τις φλεγμονές που ευθύνονται για διάφορες παθήσεις.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως π.χ. τα ξερά φρούτα και τα φασόλια, όταν φτάνουν στο έντερο, τα βακτήρια που υπάρχουν εκεί τα μετατρέπουν σε οξέα τα οποία καταπολεμούν τις φλεγμονές.

«Το σημαντικό για τη μελέτη μας είναι ότι εξηγεί με ποιο τρόπο οι φυτικές ίνες επηρεάζουν την ανοσολογική μας απόκριση με τη βοήθεια των μικροοργανισμών του εντέρου» τονίζει ο ερευνητής κ. Τσαρλς Μακέι.

Τα τελευταία ευρήματα δημοσιεύονται στο νέο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης «Nature» και, σύμφωνα με αυτά, η διατροφή μας τελικά παίζει σημαντικό ρόλο ως προς τη διαμόρφωση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος που καταπολεμά τις φλεγμονώδεις νόσους.

«Πιστεύουμε ότι συγκεκριμένα διατροφικά μοτίβα, δυτικού τύπου, συμβάλλουν στην αύξηση των περιπτώσεων άσθματος, διαβήτη τύπου 1 και άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων» υπογραμμίζει ο κ. Μακέι. «Τώρα, γνωρίζουμε ένα νέο μηχανισμό ο οποίος θα μπορούσε να εξηγήσει πώς ακριβώς η διατροφή μας επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα» καταλήγει.

Διαβάστε ακόμα:
Οι φυτικές ίνες «ρίχνουν» την κοιλιά
http://www.vita.gr/html/ent/292/ent.10292.asp

Προϊόντα ολικής άλεσης
http://www.vita.gr/html/ent/431/ent.6431.asp

Το top 10 των τροφών που «σβήνουν» τις φλεγμονές
http://www.vita.gr/html/ent/429/ent.7429.asp