Θεραπεία κατά του καρκίνου που βασίζεται στα νανοσωματίδια κατάφερε να αναπτύξει η αμερικανική εταιρεία νανοτεχνολογίας BIND Biosciences.

Τα νανοσωματίδια, δηλαδή πολύ μικρά σωματίδια με μέγεθος ενός χιλιοστού του εκατομμυριοστού, θα εισβάλλουν στο ανοσοποιητικό σύστημα και θα επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η νέα μέθοδος θα μπορούσε να προστατεύσει τους ασθενείς από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας, καθώς στοχεύει αποκλειστικά στα καρκινικά κύτταρα αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή.

Δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα έδειξαν ότι η νανο-θεραπεία κατάφερε σχεδόν να εξαλείψει τους καρκινικούς όγκους. Ακόμη, η απόκριση του οργανισμού των πειραματόζωων σε αυτήν ήταν πολύ καλύτερη σε σχέση με τις συμβατικές αντικαρκινικές θεραπείες.

Η δοκιμή σε ανθρώπους έχει ήδη δρομολογηθεί να ξεκινήσει σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα και υπολογίζεται ότι σε αυτή θα συμμετάσχουν 25 άτομα.

Εάν αυτή στεφθεί με επιτυχία, τότε όπως πιστεύουν οι επιστήμονες, σε πέντε χρόνια θα μπορούσε να κυκλοφορήσει εγκεκριμένο φάρμακο.

«Πρέπει να είναι τα πρώτα νανοσωματίδια με δυνατότητα στοχευμένης απελευθέρωσης χημειοθεραπευτικής αγωγής τα οποία αναμένεται να δοκιμαστούν κλινικά» αναφέρει ο αντιπρόεδρος φαρμακευτικών επιστημών της εταιρείας, κ. Τζεφ Χρκας.

Διαβάστε ακόμα:
Με στόχο τα καρκινικά κύτταρα
http://www.vita.gr/html/ent/304/ent.10304.asp

Καρκίνος: ελπίδες… νέας γενιάς
http://www.vita.gr/html/ent/153/ent.8153.asp

Θα προλαμβάνεται ο καρκίνος με ένα εμβόλιο;
http://www.vita.gr/html/ent/319/ent.1319.asp