Ένα νέο γενετικό τεστ που δείχνει από την ηλικία των 18 ετών πότε μια γυναίκα πλησιάζει στην εμμηνόπαυση, θα μπορούσε να βοηθήσει χιλιάδες γυναίκες καριέρας που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί αλλά το αναβάλλουν.

Κάθε γυναίκα γεννιέται με ένα «απόθεμα» ωαρίων – που αγγίζουν μέχρι και τα 2 εκατομμύρια ωάρια και ωοθυλάκια – από τα οποία περίπου 400 ωριμάζουν κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου της ζωής της και μπορούν να γονιμοποιηθούν. Η γονιμότητά της ωστόσο περιορίζεται όσο πλησιάζει η εμμηνόπαυση.

Στις περισσότερες γυναίκες, μετά την ηλικία των 35 ετών παρατηρείται σημαντική μείωση του συγκεκριμένου αποθέματος, γεγονός που περιορίζει αρκετά την πιθανότητά τους να γίνουν μητέρες.

Με τη βοήθεια των ορμονικών τεστ, οι γυναίκες μπορούν να έχουν μια γενική εικόνα του «αποθέματός» τους.

Ωστόσο, τώρα οι ειδικοί του Κέντρου Ανθρώπινης Αναπαραγωγής της Νέας Υόρκης ανακάλυψαν ένα γονίδιο που ονομάζεται Fragile X, το οποίο «αξιολογεί» τους ρυθμούς με τους οποίους μειώνεται η γυναικεία γονιμότητα.

«Μπορούμε να εξετάσουμε μια 18χρονη κοπέλα, να ελέγξουμε το Fragile X και να κάνουμε μια αρκετά καλή πρόβλεψη για το πότε θα αντιμετωπίσει προβλήματα γονιμότητας», αναφέρει ο καθηγητής Νόρμπερτ Γκλάιχερ.

Όπως γράφει μάλιστα το επιστημονικό περιοδικό «New Scientist», το ίδιο γενετικό τεστ μπορεί να αποκαλύψει αν μια γυναίκα απειλείται από πρόωρη γήρανση των ωοθηκών.

Διαβάστε ακόμα:
Οι 12 εντολές της γυναικείας υγείας
http://www.vita.gr/html/ent/853/ent.9853.asp

Βρέθηκαν τα γονίδια του γυναικείου «χρόνου»!
http://www.vita.gr/html/ent/181/ent.9181.asp

Σε «έξαψη» οι έρευνες για την εμμηνόπαυση
http://www.vita.gr/html/ent/215/ent.9215.asp