Ένα πειραματικό εμβόλιο κατά του ιού των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV) θεράπευσε περίπου το 50% των γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις που συμμετείχαν στις δοκιμές.

«Ελπίζουμε στο μέλλον να έχουμε παρόμοια θετικά αποτελέσματα σε γυναίκες που έχουν αναπτύξει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας» επισημαίνει η επικεφαλής της μελέτης δρ. Τζέμα Κέντρερ από το Πανεπιστήμιο του Λάιντεν στην Ολλανδία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το νέο εμβόλιο είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να καταπολεμά τις προκαρκινικές αλλοιώσεις που είναι γνωστές και ως ενδοεπιθηλιακές νεοπλασίες του αιδοίου.

Το πειραματικό φάρμακο δηλαδή, χορηγείται σε γυναίκες που έχουν ήδη μολυνθεί με τον ιό και έχουν αναπτύξει τέτοιες αλλοιώσεις.

Το εμβόλιο δοκιμάστηκε σε 20 γυναίκες. Μετά τη χορήγησή του, οι αλλοιώσεις – συμπεριλαμβανομένων και όσων υπήρχαν για περισσότερα από 10 χρόνια – εξαφανίστηκαν σε εννιά από τις συμμετέχουσες. Άλλες έξι γυναίκες είδαν τις αλλοιώσεις τους να περιορίζονται στο 50% μετά από έναν χρόνο. Μια γυναίκα πέθανε, λόγω καρδιακής ανεπάρκειας, προτού ολοκληρωθεί η δωδεκάμηνη περίοδος αξιολόγησης.

«Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα. Δεν πιστεύουμε ότι έχουμε φτάσει στο σημείο που θέλουμε ακόμη, ωστόσο πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη» δηλώνει η δρ. Κέντερ.

Όπως γράφει μάλιστα το επιστημονικό έντυπο «New England Journal of Medicine»: «οι ασθενείς δεν εμφάνισαν υποτροπή κατά την 24μηνη παρακολούθησή τους».

Διαβάστε ακόμα:
Ο HPV θερίζει λιγότερο…
http://www.vita.gr/html/ent/174/ent.9174.asp

Να κάνω εµβόλιο HPV στην κόρη µου;
http://www.vita.gr/html/ent/623/ent.8623.asp

O ιός που καταστρέφει τις σχέσεις!
http://www.vita.gr/html/ent/112/ent.1112.asp