Τα φυτά εσωτερικού χώρου μάς σώζουν από το μολυσμένο αέρα, καταπολεμώντας το στρες και αποτρέποντας την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, στην ομάδα των «σούπερ» φυτών ανήκουν ο τηλέγραφος, ο κισσός, η φτέρη και τα φυτά με παχιά, κέρινα φύλλα.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου, επισημαίνουν, έχουν την ικανότητα να καθαρίζουν την ατμόσφαιρα του χώρου από επιβλαβείς πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC), βελτιώνοντας έτσι την υγεία όσων ζουν ή εργάζονται σε αυτόν. Η απομάκρυνση, μάλιστα, των ουσιών αυτών μπορεί να μειώσει το στρες, να αυξήσει την παραγωγικότητα και να περιορίσει την εμφάνιση νοσηρών συμπτωμάτων.

Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) το 2002 ανέφερε ότι οι ρυπογόνες ουσίες των εσωτερικών χώρων είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για τον οργανισμό, καθώς δημιουργούν σοβαρά προβλήματα υγείας που οδηγούν κάθε χρόνο στο θάνατο περίπου 1,6 εκ. ανθρώπους.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, ο αέρας ενός δωματίου μπορεί να είναι 12 φορές πιο μολυσμένος συγκριτικά με τον εξωτερικό ατμοσφαιρικό αέρα, επειδή στην αύξηση των επιπέδων της μόλυνσης συμβάλλουν σημαντικά τα χημικά από τις βαφές, τα βερνίκια, τις κόλλες, τα έπιπλα, τα ρούχα, τα διαλυτικά, τα δομικά υλικά ή ακόμη και το νερό της βρύσης.

Σύμφωνα με το δρ. Στάνλεϊ Κέις, επικεφαλής της έρευνας: «Ορισμένα φυτά εσωτερικού χώρου έχουν τη δυνατότητα να αφαιρούν αποτελεσματικά τους επιβλαβείς ρύπους από τον αέρα, και όχι μόνο να βελτιώνουν τη σωματική υγεία κάποιου, αλλά και να προκαλούν αίσθημα ευεξίας».

Διαβάστε ακόμα:
Φυτά εσωτερικού χώρου. «Φίλτρα» για τον αέρα του σπιτιού
http://www.vita.gr/html/ent/692/ent.4692.asp

Τα φυτά που «καθαρίζουν» το σπίτι σας
http://www.vita.gr/html/ent/473/ent.2473.asp

Mήπως έχετε υπερβολικό άγχος;
http://www.vita.gr/html/ent/168/ent.3168.asp