Τον στυτικό ιστό κουνελιών (δηλαδή την περιοχή του πέους που προκαλεί τη στύση) κατάφεραν να αντικαταστήσουν στο εργαστήριο αμερικανοί επιστήμονες.

Μάλιστα, μετά την επέμβαση, τα ζώα όχι μόνο είχαν ανακτήσει την πλήρη στυτική τους λειτουργία, αλλά απέκτησαν και απογόνους.

Με τη μέθοδο αυτή, οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Wake Forest στη Βόρεια Καρολίνα πιστεύουν ότι θα προσφέρουν λύση σε πολλά άτομα που έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα από νόσο ή τραυματισμό.

Αρχικά, οι ειδικοί δημιούργησαν στο εργαστήριο στυτικό ιστό, τον οποίο στη συνέχεια εμφύτευσαν σε κουνέλια. Σύντομα τα ζώα ανέκτησαν τις χαμένες τους σεξουαλικές ικανότητες. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα λόγω της περιπλοκότητας της δομής και της λειτουργίας του πέους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, δρ. Άντονι Ατάλα, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί ότι η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια και σε ανθρώπους. Παρ’ όλα αυτά, τα αποτελέσματα των δοκιμών ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη επαναστατικών τεχνικών ως προς την ανάπλαση του ανδρικού μορίου.

Τα εντυπωσιακά ευρήματα δημοσιεύονται στη διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Διαβάστε ακόμα:
Nέα εποχή στις μεταμοσχεύσεις
http://www.vita.gr/html/ent/969/ent.7969.asp

Μεταμοσχεύσεις χωρίς φάρμακα
http://www.vita.gr/html/ent/722/ent.4722.asp

Σχεδόν ολική μεταμόσχευση προσώπου στις ΗΠΑ
http://www.vita.gr/html/ent/177/ent.8177.asp