Σε λίγο καιρό, όσοι δυσκολεύονται να κόψουν την βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος θα μπορούν να κάνουν απλώς ένα …εμβόλιο, που θα τους απαλλάσσει για πάντα από τον εθισμό τους!

Αυτό ισχυρίζονται οι ειδικοί της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Nabi, οι οποίοι ανέπτυξαν το εμβόλιο NicVAX που δρα μπλοκάροντας την είσοδο της νικοτίνης στον εγκέφαλο, όπου και δημιουργεί την εθιστική αίσθηση της απόλαυσης.

Δοκιμές έδειξαν μάλιστα ότι το πρωτοποριακό «όπλο» κατά του τσιγάρου κατάφερνε να μειώσει τους καπνιστές που ξανάρχιζαν το κάπνισμα κατά 50%.

Στην αγορά υπάρχουν αμέτρητα προϊόντα που υπόσχονται παρόμοια αποτελέσματα, ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, δυστυχώς η δράση τους δεν είναι μόνιμη.

Με το πέρασμα του χρόνου, πολλοί καπνιστές καταλήγουν και πάλι στην απόλαυση του καπνού. Επίσημα στοιχεία της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας δείχνουν ότι το 90% των καπνιστών που κόβουν το τσιγάρο τελικά το ξαναρχίζουν.

Το εμβόλιο NicVAX, όπως εξηγούν οι επινοητές του, δημιουργεί αντισώματα τα οποία προσκολλώνται στα μόρια νικοτίνης, αποτρέποντας έτσι την άφιξή τους μέσω της ροής του αίματος στον εγκέφαλο.

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline έχει εκφράσει το έντονο ενδιαφέρον της για τη νέα πατέντα. Μάλιστα αναμένεται να καταβάλει – ούτε λίγο, ούτε πολύ – 333 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτησή της.

Όπως δηλώνει άλλωστε ο διευθυντής του Τμήματος Βιολογίας της βρετανικής εταιρείας: «Εάν η συγκεκριμένη τεχνολογία λάβει έγκριση, τότε θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση για εκατομμύρια καπνιστές που θέλουν να κόψουν για πάντα το κάπνισμα – μια συνήθεια που ως γνωστόν κόβεται πολύ δύσκολα».

Διαβάστε ακόμα:
Συνέντευξη – Πάτρικ Ρέινολντς: Aντικαπνιστική Εκστρατεία Ψυχολογία
http://www.vita.gr/html/ent/436/ent.9436.asp

Υποκατάστατα νικοτίνης: Γιατί το κοµπολόι δεν είναι αρκετό
http://www.vita.gr/html/ent/251/ent.7251.asp

Μέθοδος Easyway: «Πως έκοψα το τσιγάρο σε μια μέρα»
http://www.vita.gr/html/ent/365/ent.5365.asp