Σε ένα χρόνο αναμένεται να γίνουν οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους μιας νέας θεραπείας βλαστικών κυττάρων για την τύφλωση.

Η νέα θεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει ασθενείς που πάσχουν από την ανίατη νόσο Stargardt, γνωστή και ως νεανική δυστροφία της ωχράς, να μην χάσουν το φως τους. Πρόκειται για την πιο συχνή αιτία τύφλωσης νέων ανθρώπων.

Συγκεκριμένα, η θεραπεία συνίσταται στην απευθείας εισαγωγή κυττάρων του αμφιβλιστροειδούς χιτώνα τα οποία προέρχονται από εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα στα μάτια του ασθενούς, με μια και μόνο ένεση.

Δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν ότι η νέα θεραπεία βλαστικών κυττάρων αποτρέπει την επιδείνωση της όρασης τους, χωρίς παρενέργειες μάλιστα. Η εταιρεία Advanced Cell Technology που έκανε τη σημαντική αυτή ανακάλυψη έχει ήδη ζητήσει από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές την άδεια να προχωρήσει σε δοκιμές και σε ανθρώπους.

Σε περίπτωση που δοθεί η έγκριση ώστε η εταιρεία να προχωρήσει στις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους μέσα στο 2010, υπολογίζεται ότι σε αυτές θα λάβουν μέρος περίπου 12 ασθενείς με τη σπάνια νόσο.

Διαβάστε ακόμα:
Για δες (με) τα βλαστοκύτταρα
http://www.vita.gr/html/ent/676/ent.8676.asp

Δείτε τον κόσμο με άλλα μάτια!
http://www.vita.gr/html/ent/836/ent.8836.asp

«‘Οπλο» κατά της τύφλωσης
http://www.vita.gr/html/ent/332/ent.8332.asp