Αυστραλιανοί επιστήμονες δημοσίευσαν σήμερα μελέτη σύμφωνα με την οποία η νέα γρίπη ίσως αποτελεί «κατασκεύασμα» εργαστηρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Έιντριαν Γκιμπς – ο οποίος είχε πρωτοπαρουσιάσει τους ισχυρισμούς του τον περασμένο Μάιο, λίγο μετά την εμφάνιση του Η1Ν1 – η νέα γρίπη ίσως να αποτελεί δημιούργημα επιστημόνων που συνδύασαν στο εργαστήριο ή σε εργοστάσιο παρασκευής εμβολίων τρία διαφορετικά στελέχη του ιού, τα οποία προέρχονταν από τρεις διαφορετικές ηπείρους.

Ο ειδικός και οι συνεργάτες του από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας αναφέρουν στο επιστημονικό έντυπο «Virology Journal» ότι από την ανάλυση της γενετικής προέλευσης του ιού της νέας γρίπης προκύπτει ότι είναι πιθανότερο ο ιός να αποτελεί ανθρώπινη επινόηση παρά δημιουργία της φύσης.

Οι ισχυρισμοί αυτοί διατυπώθηκαν για πρώτη φορά πριν από έξι μήνες από τους ίδιους επιστήμονες και ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων. Οι ερευνητές ζήτησαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να λάβει υπόψη τα στοιχεία τους. Ο ΠΟΥ όμως κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πανδημική γρίπη δημιουργήθηκε φυσικά και όχι σε κάποιο εργαστήριο.

«Η ανακάλυψη της πηγής του νέου ιού είναι πολύ σημαντική προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία μελλοντικών πανδημιών» υπογραμμίζουν ο κ. Γκιμπς και οι συνεργάτες του.

  • Στον Καναδά, όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, καταγράφηκε «ασυνήθιστα υψηλός» αριθμός αλλεργικών αντιδράσεων στο εμβόλιο και ανακλήθηκε παρτίδα εμβολίων της εταιρείας GlaxoSmithKline.
«Οι καναδικές αρχές ανακάλεσαν μια παρτίδα του εμβολίου της GSK» και «διεξάγουν τις έρευνες» που είναι απαραίτητες για να διαπιστωθούν τα αίτια αυτών των αλλεργιών», δήλωσε εκπρόσωπος του ΠΟΥ, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό των σοβαρών περιστατικών που εντοπίσθηκαν.

Από την άλλη, στην Αυστραλία καταγράφηκαν επισήμως τέσσερα περιστατικά αναφυλαξίας που οφείλονται στην χορήγηση του εμβολίου της νέας γρίπης.

Οι αρμόδιες αρχές έσπευσαν να τονίσουν ότι το ποσοστό των περιπτώσεων αυτών είναι απόλυτα φυσιολογικό για τον αριθμό των ασθενών που υποβάλλονται στον εμβολιασμό.

Όσοι ασθενείς παρουσίασαν αναφυλαξία (οξεία αλλεργική αντίδραση) έλαβαν την απαιτούμενη θεραπεία, ή ανάρρωσαν από μόνοι τους. Ωστόσο, οι αυστραλοί ειδικοί επισημαίνουν ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τις παρενέργειες του εμβολίου.


Διαβάστε ακόμα:
Nα κάνω εμβόλιο για τη νέα γρίπη;
http://www.vita.gr/html/ent/041/ent.10041.asp

Το κρυολόγημα κατά του Η1Ν1
http://www.vita.gr/html/ent/379/ent.10379.asp

Γρίπη – διατροφή: Κρατάτε γερά αντιστάσεις
http://www.vita.gr/html/ent/217/ent.10217.asp