Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, όπως έδειξε η νέα μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου British Columbia στο Βανκούβερ, μπορούμε να ακούμε και με το… δέρμα μας!

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι αισθήσεις που νιώθουμε στην επιδερμίδα μας ευθύνονται για το πόσο καλά ακούμε. Πέρα από το οπτικό ερέθισμα, όπως π.χ. το «διάβασμα» των χειλιών του συνομιλητή, τελικά και η αφή έδειξε να βοηθά στη διαδικασία της ακρόασης.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί συνέκριναν τον τρόπο με τον οποίο ακούμε συλλαβές οι οποίες κατά την ομιλία συνοδεύονται από ανεπαίσθητες πνοές αέρα -όπως «πα» ή «τα»-, και συλλαβές που δεν συνοδεύονται από «βουβές» πνοές του αέρα – όπως οι ψιλοί ήχοι «μπα» ή «ντα».

Οι απαλές, ανεπαίσθητες πνοές αέρα που συνοδεύουν κάποιες συλλαβές ή κάποια σύμφωνα, μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ξεχωρίσουν τι ακούνε κάθε φορά ή αντίθετα να τους μπερδέψουν.

Παράλληλα, έστελναν μικρά ρεύματα αέρα σε εθελοντές που είχαν τα μάτια τους κλειστά, για να μπορέσουν να συγκεντρωθούν αποκλειστικά στην αίσθηση της ακοής. Όταν το ανεπαίσθητο αεράκι χάιδευε την επιδερμίδα των ακροατών, εκείνοι έτειναν να ακούνε λανθασμένα τους ψιλούς ήχους «μπα» και «ντα» ως «πα» και «τα».

Από την άλλη, οι εθελοντές που δεν μπερδεύονταν από το τεχνητό αεράκι, αλλά άκουγαν απλώς τις ομιλίες, δεν έκαναν τέτοια λάθη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο εγκέφαλός μας συλλέγει και επεξεργάζεται πληροφορίες που δέχεται από διαφορετικές αισθήσεις, προκειμένου να δημιουργήσει μια σαφή εικόνα του περιβάλλοντός του.

Διαβάστε ακόμα:
Οι πέντε αισθήσεις σε ένα «κράνος»!
http://www.vita.gr/html/ent/683/ent.8683.asp

Ξαναμαθαίνοντας στις αισθήσεις την απόλαυση
http://www.vita.gr/html/ent/620/ent.1620.asp