Ανήκετε στους φιλόζωους που τους αρέσει να χαϊδεύουν με τις ώρες τα αγαπημένα τους τετράποδα ή απολαμβάνουν έναν ωραίο περίπατο μαζί τους; Αξίζει να ξέρετε ότι η επίδραση των δραστηριοτήτων αυτών στην υγεία σας είναι ιδιαίτερα ευεργετική, σύμφωνα με δύο νέες έρευνες.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Loyola στο Σικάγο ανακάλυψαν ότι, πέρα από καλοί φύλακες και σύντροφοι, οι σκύλοι -όσο περίεργο κι αν ακούγεται- έχουν έντονα… παυσίπονη δράση.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε επεμβάσεις αποκατάστασης ισχίου. Κάποιοι από αυτούς περνούσαν αρκετές ώρες με το κατοικίδιό τους κατά τη διάρκεια της αποκατάστασής τους.

Οι ερευνητές είδαν, λοιπόν, ότι όσοι προσέφεραν απλόχερα την αγάπη και τα χάδια τους σε ένα σκυλάκι, έτειναν να χρειάζονται κατά 50% λιγότερα παυσίπονα σε σχέση με τους υπόλοιπους.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ύπαρξη ενός κατοικίδιου κατά τη διάρκεια κάποιας θεραπείας βοηθά στη συναισθηματική και σωματική ευεξία του ασθενούς», αναφέρει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της μελέτης, κ. Τζούλια Χάβεϊ.

Από την άλλη, δεύτερη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν της βρετανικής εταιρείας Bob Μartin που ειδικεύεται σε προϊόντα για τη φροντίδα κατοικίδιων, έδειξε ότι βγάζοντας βόλτα το σκύλο μας ουσιαστικά κερδίζουμε περίπου 8 ώρες επιπλέον άσκησης την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, δύο βόλτες την ημέρα διαρκούν κατά μέσο όρο 48 λεπτά, γεγονός που αθροίζεται σε περίπου 5 ώρες και 38 λεπτά την εβδομάδα. Στην περίπτωση των ιδιοκτητών, όμως, που βγάζουν το σκύλο τους βόλτα 3 φορές την ημέρα, τότε η ημερήσια άσκηση αυξάνεται κατά 24 επιπλέον λεπτά, γεγονός που σε εβδομαδιαία βάση μάς δίνει περίπου 8 ώρες άσκησης.