Τα αυτιστικά παιδιά που ήδη από την ηλικία των 18 μηνών υποβάλλονται σε ειδικές θεραπείες, μπορούν μέσα σε διάστημα δύο ετών να εμφανίσουν σημαντική βελτίωση, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.

Η μελέτη, με επικεφαλής την κ. Τζεραλντίν Ντόσον, πρώην καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και διοικητικό στέλεχος του νομικής εταιρείας Autism Speaks, αφορούσε 48 παιδιά.

Tα αποτελέσματα κρίθηκαν από τους ειδικούς ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Όπως διαπίστωσαν, η υποβολή μικρών παιδιών στις ειδικές συμπεριφοριστικές προσεγγίσεις κατά του αυτισμού έδειξε να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Όπως αναφέρει η διαδικτυακή έκδοση του επιστημονικού εντύπου «Pediatrics», ορισμένα από τα παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη ηλικίας από 18 έως 30 μηνών ακολούθησαν ειδικές συμπεριφοριστικές θεραπείες με επίκεντρο την κοινωνική διάδραση και την επικοινωνία.

Δύο χρόνια αργότερα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που είχαν ακολουθήσει αυτή τη θεραπευτική προσέγγιση είχαν καταφέρει να αυξήσουν το μέσο όρο της απόδοσής τους κατά 18 ολόκληρες μονάδες, συγκριτικά με τις 7 μονάδες των υπόλοιπων παιδιών.

Επιπλέον, τα πρώτα κατέγραψαν τεράστια βελτίωση στη λεκτική επικοινωνία, ενώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια το 30% της ομάδας αυτής διαγνώστηκε με μια πιο ελαφριά μορφή αυτισμού, έναντι μόλις του 5% των παιδιών της άλλης ομάδας. Κανένα από τα παιδιά, παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είχε θεραπευτεί πλήρως.

Διαβάστε ακόμα:
Εργοθεραπεία: Το παιχνίδι που «απελευθερώνει» το παιδί
http://www.vita.gr/html/ent/637/ent.1637.asp