Εξελικτικό υπόβαθρο φαίνεται πως έχει ο τρόπος με τον οποίο ψωνίζουν οι άνδρες και οι γυναίκες, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ανακάλυψαν ότι τελικά υπάρχουν πολλά κοινά μεταξύ των προϊστορικών ρόλων των δύο φύλων και των συνηθειών που έχουν άνδρες και γυναίκες όταν ψωνίζουν.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές είδαν ότι, όπως οι γυναίκες αφιέρωναν κατά το παρελθόν αρκετό χρόνο στη συλλογή ποιοτικής τροφής για τα παιδιά τους, έτσι και σήμερα γυρίζουν με τις ώρες στα μαγαζιά μέχρις ότου πετύχουν το ιδανικό ρούχο, δώρο ή αντικείμενο.

«Κατά το παρελθόν οι γυναίκες ήταν ιδιαίτερα προσεκτικές ως προς την επιλογή του σωστού χρώματος, της υφής ή του αρώματος των τροφίμων προκειμένου να επιτύχουν την υψηλότερη ποιότητα και ασφάλεια», αναφέρει ο καθηγητής Ντάνιελ Κρούγκερ.

«Στις μέρες μας, οι γυναίκες συμβαίνει να γνωρίζουν καλύτερα από τους άνδρες πότε ένα προϊόν διατίθεται σε προσφορά. Οι γυναίκες επενδύουν περισσότερο χρόνο στην επιλογή του ιδανικού υφάσματος, χρώματος κτλ.», προσθέτει ο ίδιος.

Από την πλευρά τους, οι άνδρες, ενώ κατά το παρελθόν είχαν το ρόλο του κυνηγού που αποφάσιζε από πριν ποια θα ήταν η λεία του, την εντόπιζε, τη σκότωνε και την απέδιδε στην οικογένειά του, έτσι και σήμερα όταν βγαίνουν για ψώνια γνωρίζουν ήδη τι ψάχνουν, το βρίσκουν, το αγοράζουν και φεύγουν χωρίς να καταναλώνουν υπερβολικό χρόνο στην όλη διαδικασία.

«Οι άνδρες συνήθως έχουν ένα συγκεκριμένο αντικείμενο στο μυαλό τους και θέλουν να μπουν κάπου, να το βρουν και να φύγουν», αναφέρει ο καθηγητής Κρούγκερ.

Αυτό, όπως εξηγεί, ίσως να είναι αποτέλεσμα της ανάγκης που είχαν στο παρελθόν να κυνηγήσουν γρήγορα, ώστε να καταφέρουν να προσφέρουν τροφή όσο ταχύτερα μπορούσαν στην οικογένειά τους.

Όπως αναφέρει χαριτολογώντας ο ειδικός, μέσα από τα τελευταία του ευρήματα τα δύο φύλα θα μπορούσαν να κατανοήσουν καλύτερα τις διαφορές τους ως προς τον τρόπο με τον οποίο τείνουν να ψωνίζουν, και να αποφύγουν καυγάδες ενόψει των γιορτινών αγορών.

Διαβάστε ακόμα:
Shopping therapy αντίδοτο στην κρίση;
http://www.vita.gr/html/ent/206/ent.9206.asp

Shopaholics: Μήπως είστε εθισμένοι στα ψώνια;
http://www.vita.gr/html/ent/413/ent.7413.asp

Ψώνια και ορμόνες
http://www.vita.gr/html/ent/872/ent.8872.asp