Νέα μετά-ανάλυση μελετών δείχνει ότι η ιατρική χρήση μαριχουάνας από ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας χαρίζει ανακούφιση από τους μυϊκούς σπασμούς που προκαλεί η νόσος.

Όπως γράφει η διαδικτυακή έκδοση του «BMC Neurology», ο δρ. Σαχίν Λακχάν, διευθυντής του οργανισμού Global Neuroscience Initiative Foundation και η συνεργάτις του Μαρί Ρόουλαντ ανέλυσαν έξι προηγούμενες μελέτες για τη χρήση μαριχουάνας από ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι οι πέντε κλινικές δοκιμές έδειξαν μείωση των σπασμών και βελτίωση της κινητικότητας των ασθενών.

«Η θεραπευτική δράση των κανναβιδοειδών στη σκλήρυνση κατά πλάκας είναι εκτενής και γι’ αυτό θα πρέπει να τους δοθεί η ανάλογη προσοχή», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Λακχάν.

«Η σπαστικότητα αποτελεί ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της συγκεκριμένης νόσου», γράφουν αναλυτικά στη μελέτη τους οι ειδικοί. «Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να περιορίσει τη σπαστικότητα, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχτεί αναποτελεσματική και να συνοδεύεται από ανυπόφορες παρενέργειες», υπογραμμίζουν.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα εκχυλίσματα της κάνναβης μπορούν να προσφέρουν θεραπευτικά οφέλη ενάντια στη σπαστικότητα που οφείλεται στη σκλήρυνση κατά πλάκας», αναφέρει ο δρ. Λακχάν.

Διαβάστε ακόμα:
Μαριχουάνα στοπ!
http://www.vita.gr/html/ent/389/ent.9389.asp

Θεραπεία «σταθμός» για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
http://www.vita.gr/html/ent/436/ent.8436.asp

Ελπιδοφόρο φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
http://www.vita.gr/html/ent/851/ent.6851.asp