Περίπου το 1/3 των πιο δημοφιλών παιχνιδιών στις ΗΠΑ περιέχουν επικίνδυνα χημικά. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής ένωσης καταναλωτών Ecology Center, το 32% των παιδικών παιχνιδιών περιέχουν μια ή περισσότερες χημικές ουσίες, όπως π.χ. μόλυβδο, κάδμιο, αρσενικό και υδράργυρο.

Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα www.healthystuff.org, οι ειδικοί της ένωσης πραγματοποίησαν έλεγχο σε 700 παιδικά παιχνίδια ενόψει Χριστουγέννων.

Παρά το γεγονός ότι τα προϊόντα που ξεπερνούσαν τα επιτρεπόμενα όρια που είχε θέσει η αμερικανική κυβέρνηση ως προς την περιεκτικότητά τους σε μόλυβδο μειώθηκαν κατά 67% από το 2007, ωστόσο η επικίνδυνη αυτή ουσία – η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο νευρικό σύστημα – εξακολουθεί να υφίσταται στο 18% των παιχνιδιών, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί του Ecology Center.

Κατά τη μελέτη χρησιμοποιήθηκε ένας φορητός αναλυτής φθορισμού ακτίνων Χ με τη βοήθεια του οποίου εντοπίστηκε ότι περίπου το 7% των παιχνιδιών περιείχαν τελικά περισσότερο από 40 ppm μολύβδου – ποσότητα μεγαλύτερη από το ανώτατο όριο που επιτρέπει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής – ενώ το 30% ξεπερνούσαν σε περιεκτικότητα το όριο των 300 ppm, που ορίζεται από το κράτος.

Ακόμη, οι ειδικοί εντόπισαν 22 παιχνίδια που περιείχαν κάδμιο άνω των 100 ppm και άλλα 9, που περιείχαν αρσενικό άνω των 100 ppm.

Το 42% των παιχνιδιών που πέρασαν από τον εξονυχιστικό έλεγχο περιείχαν τελικά PVC, γνωστό και ως πολυβινυλικό χλωρίδιο.

«Το PVC είναι το χειρότερο πλαστικό από άποψη περιβαλλοντικής υγείας, γιατί προκαλεί μεγάλους κινδύνους κατά την παρασκευή του, κατά τη διάρκεια της χρήσης του αλλά και μετά την απόρριψή του, και μπορεί να περιέχει πρόσθετα που είναι επικίνδυνα για την υγεία του ανθρώπου» αναφέρει αναλυτικά η μελέτη.

Η ένωση καταναλωτών Ecology Center κατά τα τελευταία τρία χρόνια έχει ελέγξει περίπου 4.000 παιδικά προϊόντα. Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε δημιούργησε μια διαδικτυακή βάση δεδομένων μέσα από την οποία οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν για την περιεκτικότητα διαφόρων προιόντων σε τοξικές ουσίες προτού προχωρήσουν σε κάποια αγορά.

Το 32% αυτών περιείχαν μια ή περισσότερες χημικές ουσίες, όπως π.χ. μόλυβδο, κάδμιο, αρσενικό και υδράργυρο.

Διαβάστε ακόμα:
Εκθήλυνση των αγοριών προκαλούν τα πλαστικά
http://www.vita.gr/html/ent/392/ent.10392.asp

Χημική βόμβα κατά των αγοριών!
http://www.vita.gr/html/ent/163/ent.9163.asp

Πόσο μας απειλούν τα πλαστικά;
http://www.vita.gr/html/ent/824/ent.7824.asp