«Πάμε για καφέ»


Πολύχρωμο κοτόπουλο με καφέ

Υλικά (για 4 άτομα)

• 4 στήθη κοτόπουλου

• 1/2 φλιτζάνι espresso

• 600 γρ. μανιτάρια

• 2 πράσινες πιπεριές

• 2 κόκκινες πιπεριές

• 2 κρεμμύδια

• 2 σκελίδες σκόρδο

• 2 κουταλιές σάλτσα ντομάτας

• 3 κουταλιές σάλτσα σόγιας

• 3 κουταλιές ελαιόλαδο

• 2 κουταλιές μαύρη ζάχαρη

• 1 κουταλιά άσπρο ξίδι (κατά προτίμηση ξίδι ρυζιού)

• Αλάτι

• Πιπέρι

Εκτέλεση Καθαρίζετε το κοτόπουλο και κόβετε σε κομμάτια τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Έπειτα, χτυπάτε σε ένα μπολ τον καφέ, τη σάλτσα σόγιας, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τη σάλτσα ντομάτας, το σκόρδο (ψιλοκομμένο), το ξίδι, αλάτι και πιπέρι. Από το μείγμα αυτό, κρατάτε 3 κουταλιές και το υπόλοιπο το μοιράζετε στα δύο και μαρινάρετε χωριστά το κοτόπουλο και τα λαχανικά. Στρώνετε σε ένα ταψί λαδόκολλα, βάζετε το κοτόπουλο και τα λαχανικά και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 30΄. Έπειτα, τα βγάζετε, τα βρέχετε με τη μαρινάδα που έχετε κρατήσει και τα ψήνετε μέχρι να μαλακώσουν.

Info Βασικό συστατικό του καφέ είναι η καφεΐνη, που υπάρχει επίσης στο τσάι και το κακάο. Η ουσία αυτή δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, το ενεργοποιεί και έτσι μας τονώνει. Επιπλέον, το αγαπημένο μας ρόφημα καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, χάρη στην ισχυρή αντιοξειδωτική δράση του, η οποία οφείλεται κυρίως στις πολυφαινόλες που περιέχει. Καλό είναι, ωστόσο, η κατανάλωση καφέ να γίνεται με μέτρο και να μην ξεπερνά τα 4 φλιτζάνια την ημέρα.


Το μυστικό των Μάγια


Chili με σοκολάτα

Υλικά (για 4 άτομα)

• 1/2 κιλό βοδινό κιμά

• 50 γρ. κουβερτούρα (τριμμένη)

• 250 γρ. κόκκινα φασόλια

• 800 γρ. ντομάτα

• 1 πράσινη πιπεριά

• 1 κρεμμύδι

• 1 σκελίδα σκόρδο

• 2 κουταλιές τσίλι σε σκόνη

• 1 κουταλάκι κύμινο

• 2 κουταλιές ελαιόλαδο

• Αλάτι

• Πιπέρι

Εκτέλεση Βράζετε τα κόκκινα φασόλια. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα σοτάρετε τον κιμά και, μόλις αλλάξει χρώμα, προσθέτετε ψιλοκομμένα το κρεμμύδι και το σκόρδο. Έπειτα, ρίχνετε το λάδι, την ντομάτα τριμμένη, την πιπεριά ψιλοκομμένη, το τσίλι, τη σοκολάτα, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε και αφήνετε το μείγμα να τσιγαριστεί. Στη συνέχεια, βάζετε τα φασόλια, που έχετε προηγουμένως σουρώσει, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει, ανακατεύοντας τακτικά. Σερβίρετε το τσίλι με ρύζι, πουρέ, πίτες καλαμποκιού.

Info Χάρη στην περιεκτικότητά της σε κακάο, η σοκολάτα (ιδιαίτερα η μαύρη) είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, που συμβάλλουν στην πρόληψη της υπέρτασης και τη μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η κατανάλωσή της βοηθά και στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης και ενδορφινών στον εγκέφαλο, των φυσικών οπιοειδών του οργανισμού, που βελτιώνουν τη διάθεση. Περιέχει ακόμα θεοβρομίνη, ουσία που διεγείρει τη λειτουργία των νεφρών και δρα ως ελαφρύ διουρητικό.


Άρωμα Ανατολής


Σολομός με κρούστα τσαγιού

Υλικά
(για 4 άτομα)

• 4 φιλέτα σολομού

• 2 πορτοκάλια ακέρωτα

• 2 κουταλιές αλεσμένα φύλλα τσαγιού (μαύρο ή Εarl grey)

• 4 κουταλάκια βούτυρο

• Αλάτι

• Μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση Καθαρίζετε καλά τα πορτοκάλια και τα κόβετε σε λεπτές φέτες. Έπειτα, χτυπάτε στο μίξερ τα φύλλα του τσαγιού, 4 κουταλιές από τη φλούδα πορτοκαλιού που έχετε κρατήσει, αλάτι και πιπέρι.

Λιώνετε τα 3 κουταλάκια βούτυρο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε το σολομό (με το κρέας προς τα κάτω) για περίπου 5΄. Γυρίζετε το σολομό και απλώνετε από πάνω το βούτυρο που έχει περισσέψει και ίσες ποσότητες από το μείγμα τσαγιού-πορτοκαλιού. Βάζετε σε κάθε φιλέτο 2 φέτες πορτοκάλι και τελειώνετε το ψήσιμο σε προθερμα­σμένο φούρνο.

Info Τα οφέλη του τσαγιού αποδίδονται κυρίως στην πληθώρα των αντιοξειδωτικών ουσιών του (κυρίως φλαβονοειδή, αλλά και βιταμίνη C, καροτενοειδή, τοκοφερόλες). Επίσης, το τσάι είναι πλούσιο σε μέταλλα, όπως το χρώμιο, το μαγγάνιο, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος. Μάλιστα, το πράσινο τσάι βοηθά στην πρόληψη και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, όπως του δέρματος, του πνεύμονα, του μαστού, του προστάτη, του στομάχου, ενώ η κατανάλωσή του έχει συνδεθεί και με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.


Αρωματίστε τις σάλτσες για τα μακαρόνια, και τους ζωμούς πουλερικών με συμπύκνωμα τσαγιού. Βυθίστε

3 κουταλιές χύμα τσάι ή 3 σακουλάκια τσαγιού για 3-5΄ σε 2 φλιτζάνια βραστό νερό και προσθέστε το στο

φαγητό σας. Αν χρησιμοποιήσετε πράσινο ή άσπρο τσάι, αφήστε το νερό να κρυώσει λίγο πριν το ρίξετε, ώστε να μην πικρίσει.


Έδεσμα 2 ηπειρων


Χοιρινά μπριζολάκια με καφέ και σος λευκής σοκολάτας

Υλικά
(για 4 άτομα)

• 4 χοιρινά μπριζολάκια

• 6 κουταλιές λεπτοαλεσμένο καφέ (espresso)

• 60 γρ. λευκή σοκολάτα

• 3 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις

• 1 ποτηράκι ζωμό κρέατος

• 2 κουταλιές βούτυρο

• 4 κουταλιές ελαιόλαδο

• Αλάτι

• Πιπέρι

Εκτέλεση Λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε. Έπειτα, ρίχνετε το ζωμό και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και, μόλις η σάλτσα δέσει, τη βγάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη σοκολάτα και ανακατεύετε έως ότου λιώσει. Στη συνέχεια, πασπαλίζετε το κρέας με αλάτι και πιπέρι και το «περνάτε» και από τις δύο πλευρές από τον καφέ. Τηγανίζετε τα μπριζολάκια για περίπου 5΄ από κάθε πλευρά και τα σερβίρετε με τη σος σοκολάτας.