Μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) έχουν οι κοντύτεροι άνθρωποι, εκτιμά νέα βρετανική μελέτη.

Μελετώντας τις περιπτώσεις περίπου ενός εκατομμυρίου εθελοντών, οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εκείνοι που υπολείπονται κάποιων …πόντων στο ανάστημά τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν τη λεγόμενη «νόσο των καπνιστών» σε νεαρή ηλικία, συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιθεώρηση «Journal of Epidemiology and Community Health», το περιορισμένο ύψος μπορεί να αποτελέσει «δείκτη» ότι τα συγκεκριμένα άτομα προέρχονται από «φτωχότερο» περιβάλλον.

Οι ειδικοί συγκέντρωσαν τα απαραίτητα στοιχεία 1.025.662 ατόμων ηλικίας 35 ετών και άνω από μια γενική βάση δεδομένων που ονομάζεται HealthImprovementNetwork.

Παρατήρησαν λοιπόν, ότι η συσχέτιση μεταξύ ύψους-ΧΑΠ ήταν ιδιαίτερη ισχυρή σε ασθενείς ηλικίας 35 έως 49 ετών που, συγκριτικά με υγιή άτομα, κατέγραφαν μια διαφορά ύψους της τάξεως των 1,5-2 εκατοστών.

Ο μέσος όρος της διαφοράς του ύψους μεταξύ υγιών ατόμων και ασθενών, όπως είδαν οι επιστήμονες, άγγιζε τα 1,12 εκατοστά.

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), περιλαμβάνει διάφορες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος όπως π.χ. η χρόνια βρογχίτιδα, το πνευμονικό εμφύσημα, η χρόνια αποφρακτική νόσος των αεραγωγών, κ.ά. Πρόκειται για μια χρόνια πάθηση, βραδείας εξέλιξης, η οποία χαρακτηρίζεται από την παρεμπόδιση της ροής του αέρα και οφείλεται κατά κανόνα στο κάπνισμα.

Διαβάστε ακόμα:
Πόσο καλά αναπνέετε;
http://www.vita.gr/html/ent/221/ent.1221.asp

Τι σου λέει το σώμα σου για σένα
http://www.vita.gr/html/ent/224/ent.10224.asp

Μικρό ύψος, μεγάλη ζήλια
http://www.vita.gr/html/ent/468/ent.5468.asp

Οι κοντοί ζουν πιο πολύ;
http://www.vita.gr/html/ent/430/ent.5430.asp