Μετά τη σφοδρή επίθεση που δέχθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) από τους βουλευτές 11 χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, υποσχέθηκε ότι θα διεξαγάγει ανεξάρτητη έρευνα για την αξιολόγηση των μέτρων αντιμετώπισης της νέας γρίπης στην οποία ο ίδιος προχώρησε.

Σύμφωνα με τους ευρωπαίους πολιτικούς, ο κίνδυνος που απορρέει από το πανδημικό κύμα παρουσιάστηκε πολύ μεγαλύτερος από ό,τι πραγματικά είναι.

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 12.700 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Η1Ν1 σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο τελικά ο ιός αποδείχθηκε λιγότερο θανατηφόρος από όσο πιστευόταν, καθώς οι αρχικές εκτιμήσεις μιλούσαν για εκατομμύρια θανάτους.

Η πίεση του ΠΟΥ για την αστραπιαία ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων, οδήγησε τις ανεπτυγμένες χώρες σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε φάρμακα για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, τα οποία τελικά αποδεικνύονται μάλλον περιττά.

Εκπρόσωπος του ΠΟΥ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν. Η κήρυξη της πανδημίας και ο μετέπειτα χειρισμός της υπόθεσης θα ερευνηθούν από ανεξάρτητους ειδικούς, είπε η ίδια, ωστόσο η έρευνα δεν πρόκειται να αρχίσει προτού η πανδημία κηρυχθεί λήξασα –κι αυτό μπορεί να χρειαστεί αρκετούς μήνες ακόμη.

Διαβάστε ακόμα:
Χαμηλή η θνησιμότητα του Η1Ν1
http://www.vita.gr/html/ent/592/ent.10592.asp

«Τεχνητή» η νέα γρίπη;
http://www.vita.gr/html/ent/463/ent.10463.asp

Ποιοι περνούν πιο ήπια τη νέα γρίπη
http://www.vita.gr/html/ent/398/ent.10398.asp