Υλικά

  • (για 4 άτομα)
  • 4 φιλέτα σολομού
  • 2 πορτοκάλια ακέρωτα
  • 2 κουταλιές αλεσμένα φύλλα τσαγιού (μαύρο ή Εarl grey)
  • 4 κουταλάκια βούτυρο
  • Αλάτι
  • Μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζετε καλά τα πορτοκάλια και τα κόβετε σε λεπτές φέτες. Έπειτα, χτυπάτε στο μίξερ τα φύλλα του τσαγιού, 4 κουταλιές από τη φλούδα πορτοκαλιού που έχετε κρατήσει, αλάτι και πιπέρι. Λιώνετε τα 3 κουταλάκια βούτυρο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε το σολομό (με το κρέας προς τα κάτω) για περίπου 5΄. Γυρίζετε το σολομό και απλώνετε από πάνω το βούτυρο που έχει περισσέψει και ίσες ποσότητες από το μείγμα τσαγιού-πορτοκαλιού. Βάζετε σε κάθε φιλέτο 2 φέτες πορτοκάλι και τελειώνετε το ψήσιμο σε προθερμα­σμένο φούρνο.

Γνώμες
Τα οφέλη του τσαγιού αποδίδονται κυρίως στην πληθώρα των αντιοξειδωτικών ουσιών του (κυρίως φλαβονοειδή, αλλά και βιταμίνη C, καροτενοειδή, τοκοφερόλες). Επίσης, το τσάι είναι πλούσιο σε μέταλλα, όπως το χρώμιο, το μαγγάνιο, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος. Μάλιστα, το πράσινο τσάι βοηθά στην πρόληψη και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, όπως του δέρματος, του πνεύμονα, του μαστού, του προστάτη, του στομάχου, ενώ η κατανάλωσή του έχει συνδεθεί και με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.