Μια πρωτεΐνη η οποία είναι σε θέση να αναστρέφει την παράλυση που προκαλείται από εγκεφαλικό επεισόδιο, ανακάλυψαν αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Πρόκειται για τον μετατρεπτικό αυξητικό παράγοντα α (ΤGF-α), μια πρωτεΐνη που παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στον σχηματισμό ιστών όσο και στην ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού από τη στιγμή της σύλληψης ως και τα βαθιά γεράματα. Παράγεται φυσικά από τον ανθρώπινο οργανισμό και όπως φάνηκε από πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε αρουραίους, είναι ικανή να αποκαταστήσει την χαμένη κινητικότητα των ζώων.

Όπως διαπίστωσαν με μεγάλη τους έκπληξη οι ερευνητές, η απευθείας χορήγηση της «θαυματουργής» πρωτεΐνης στον εγκέφαλο των πειραματόζωων οδήγησε σε ραγδαία αποκατάσταση της κινητικότητας των άκρων τους, η οποία μάλιστα άγγιξε ακόμη και το 99%.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν ακόμη την χορήγηση της πρωτεΐνης υπό μορφής ρινικού σπρέι, γεγονός που οδήγησε σε αποκατάσταση της τάξεως του 70% της χαμένης κινητικότητας. Στην περίπτωση μάλιστα των αρουραίων που δεν ακολούθησαν θεραπεία, η αποκατάσταση της κινητικότητας των άκρων τους έφτανε μόλις το 30%.

Οι δύο μελέτες πραγματοποιήθηκαν από την ερευνητική ομάδα της δρος Μάγκντα Γουέρα-Κρέσπο και δημοσιεύθηκαν από τα επιστημονικά περιοδικά «Νeuroscience» και «Journal of Stroke & Cerebrovascular Diseases» αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμα:
«Νέο» φάρμακο για το εγκεφαλικό;
http://www.vita.gr/html/ent/184/ent.10184.asp

Αποκατάσταση εγκεφαλικών με βλαστικά
http://www.vita.gr/html/ent/688/ent.8688.asp

Ο καφές προστατεύει από εγκεφαλικό;
http://www.vita.gr/html/ent/538/ent.8538.asp

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: