Οι γυναίκες με έντονο άγχος ή συμπτώματα κατάθλιψης, θα πρέπει να επανεξετάσουν τη διατροφή τους, επισημαίνουν τώρα αυστραλοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, οι κακές διατροφικές συνήθειες – όπως π.χ. η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά – που υιοθετούσαν γυναίκες ηλικίας από 20 έως 93 ετών, για τουλάχιστον μια 10ετία, ήταν ικανές να «πυροδοτήσουν» την κατάθλιψη.

«Δεν υπάρχει κάποια μαγική δίαιτα κατά της κατάθλιψης», εξηγεί η δρ Φελίτσε Τζάκα, ενώ προσθέτει ότι μία δίαιτα που θα αποτελείται κυρίως από λαχανικά, φρούτα, τρόφιμα ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και άπαχο κρέας και σπανίως επεξεργασμένα τρόφιμα και γλυκά μας συμβάλλει τόσο στην σωματική όσο και στη νοητική ευεξία μας.

Συγκεκριμένα, η δρ. Τζάκα και η ομάδα της συγκέντρωσαν τις διατροφικές συνήθειες και τις ψυχιατρικές αξιολογήσεις συνολικά 1.046 γυναικών.

Ανακάλυψαν λοιπόν ότι οι 925 από τις συμμετέχουσες δεν έπασχαν από διαταραχές διάθεσης, ενώ 121 από αυτές εμφάνιζαν καταθλιπτικές ή αγχωτικές διαταραχές.

Μελετώντας το διατροφικό τους μοτίβο, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η «δυτική» δίαιτα, η οποία αποτελείται κυρίως από επεξεργασμένο κρέας όπως χάμπουργκερ κτλ., λευκό ψωμί, πίτσα, πατατάκια, γάλα με διάφορες γεύσεις, μπύρα και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αύξανε την πιθανότητα εμφάνισης συναισθηματικών διαταραχών κατά 50%.

Αντίθετα, σε γυναίκες που ακολουθούν μια «παραδοσιακή» αυστραλιανή διατροφή αποτελούμενη κυρίως από φρούτα, λαχανικά, βοδινό και αρνίσιο κρέας, ψάρι και τρόφιμα ολικής άλεσης, το ποσοστό των γυναικών που εμφάνιζαν αγχώδη ή καταθλιπτική συμπεριφορά έπεφτε κάτω από το 30%.

Oι ειδικοί έλαβαν υπόψη μια σειρά άλλων παραγόντων κινδύνου όπως π.χ. η ηλικία, το σωματικό βάρος, το κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, η μόρφωση, η σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες στο έντυπο «American Journal of Psychiatry», τα νέα ευρήματα χρήζουν περαιτέρω μελέτης προκειμένου να αποδειχθεί ότι οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες μπορούν να οδηγήσουν σε φθορά της νοητικής μας υγείας ή αντίθετα ότι η υγιεινή διατροφή τονώνει την νοητική μας διαύγεια.

Διαβάστε ακόμα:
Απειλή γένους θηλυκού
http://www.vita.gr/html/ent/690/ent.10690.asp

Μεσογειακή διατροφή Vs κατάθλιψης
http://www.vita.gr/html/ent/154/ent.10154.asp

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν κατάθλιψη
http://www.vita.gr/html/ent/298/ent.10298.asp