Η σύντομη ανάπαυλα του Σαββατοκύριακου μας κάνει να νιώθουμε ευτυχισμένοι, επιβεβαιώνει τώρα νέα αμερικανική μελέτη.

Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη, και μόνο η σκέψη ότι μετά από μία κουραστική εβδομάδα ακολουθεί το Σαββατοκύριακο, επιδρά θετικά στην ψυχική μας διάθεση.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η θετική «επίδραση του ΣΚ», όπως την ονομάζουν, έχει να κάνει με την ελευθερία της επιλογής των δραστηριοτήτων μας, ακριβώς επειδή έχουμε ελεύθερο χρόνο. Επιπλέον μπορούμε να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στα αγαπημένα μας πρόσωπα.

«Οι εργαζόμενοι, ακόμη και εκείνοι που κατέχουν υψηλές θέσεις, είναι αισθητά πιο χαρούμενοι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Ρίτσαρντ Ράιαν.

«Κάτι τέτοιο μας δείχνει ξεκάθαρα πόσο σημαντικός είναι ο ελεύθερος χρόνος για τη διατήρηση της προσωπικής μας ευεξίας», εξηγεί ο ειδικός. «Το να διαθέτει κανείς ελεύθερο χρόνο προσφέρει πολύτιμες ευκαιρίες σωματικής ή νοητικής ξεκούρασης, σύσφιγξης των σχέσεών μας με τους γύρω μας και διεύρυνσης των ενδιαφερόντων μας».

«Υπάρχουν βασικές ψυχολογικές ανάγκες, οι οποίες επιβάλλουν να είμαστε γενικά προσεκτικοί και να μην το παρακάνουμε με τη δουλειά», προσθέτει ο καθηγητής Ράιαν.

Όπως αναφέρει το επιστημονικό έντυπο «Journal of Social and Clinical Psychology», οι ερευνητές μελέτησαν τις μεταβολές της διάθεσης εργαζομένων ηλικίας από 18 έως 62 ετών, οι οποίοι εργάζονταν τουλάχιστον 30 ώρες την εβδομάδα.

Για ένα διάστημα τριών εβδομάδων, οι ειδικοί κατέγραφαν τη διάθεσή τους το πρωί, το απόγευμα και το βράδυ. Οι εθελοντές καλούνταν κάθε φορά να απαντούν σε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο περιγράφοντας ακριβώς τι έκαναν τη συγκεκριμένη στιγμή και κατά πόσο ένιωθαν θετικά ή αρνητικά συναισθήματα (λ.χ. άγχος, θλίψη κτλ). Κάποιοι μάλιστα δήλωναν σωματικά συμπτώματα που συνόδευαν το άγχος τους όπως π.χ. πονοκέφαλο, προβλήματα πέψης, αναπνευστικά προβλήματα ή χαμηλή ενεργητικότητα.

Οι επιστήμονες κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι τείνουμε να αισθανόμαστε καλύτερα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ανεξαρτήτως ηλικίας, είδους εργασίας ή κοινωνικής κατάστασης (ελεύθεροι, δεσμευμένοι, παντρεμένοι κτλ.).

Διαβάστε ακόμα:
Τι είναι για εσάς η ευτυχία;
http://www.vita.gr/html/ent/397/ent.3397.asp

Η ευτυχία είναι μεταδοτική
http://www.vita.gr/html/ent/098/ent.8098.asp

Βρέθηκε το γονίδιο της… ευτυχίας
http://www.vita.gr/html/ent/603/ent.8603.asp