Την ανησυχία τους για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων εξέφρασαν δύο κορυφαίοι έλληνες επιστήμονες.

Πρόκειται για τους κκ. Ανδρέα Φλουρή και Δημήτρη Οικονόμου από το Ινστιτούτο Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης (ΙΣΑΑ), οι οποίοι υποστηρίζουν σε άρθρο τους στην επιθεώρηση «British Medical Journal» ότι είναι ελλιπή τα στοιχεία που αφορούν την ασφάλεια των συγκεκριμένων προϊόντων για την υγεία των καταναλωτών. Τα προϊόντα αυτά μάλιστα έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή μετά την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, γεγονός που επιτείνει την ανησυχία των ειδικών.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής έχουν παρουσιαστεί τρεις εκθέσεις που αφορούν την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων – η πρώτη ανήκε στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η δεύτερη στο ελληνικό ινστιτούτο Δημόκριτος και η τρίτη στην ιδιωτική εταιρεία Health New Zealand, από τη Νέα Ζηλανδία.

Παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες διατυμπανίζουν ότι πρόκειται για μια απόλυτα ασφαλή εναλλακτική λύση για τους καπνιστές, ωστόσο οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι υπάρχουν σοβαροί φόβοι που σχετίζονται με την ασφάλεια των λεγόμενων e-cigarettes.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί του FDA εντόπισαν σε κάποια ηλεκτρονικά τσιγάρα ίχνη ισχυρών καρκινογόνων χημικών ουσιών. Αν και οι Έλληνες επιστήμονες διατήρησαν μια πιο ουδέτερη στάση αναφέροντας ότι δεν βρήκαν ίχνη επικίνδυνων χημικών, ωστόσο η νεοζηλανδική εταιρεία ανακοίνωσε ότι βρήκε καρκινογόνες ουσίες και ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πρέπει να συνοδεύονται από τις ίδιες προειδοποιήσεις για την υγεία που αναγράφονται και στα πακέτα των κανονικών τσιγάρων.

Όπως τονίζουν οι δύο Έλληνες ερευνητές, οι καταναλωτές καλό θα ήταν να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν έως ότου επιβεβαιωθεί η ασφάλειά τους από έγκυρες επιστημονικές μελέτες μέσα στο επόμενο έτος.

Από την πλευρά της, εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Υγείας, ανέφερε ότι: «Το Υπουργείο Υγείας δεν διαθέτει στοιχεία που να συνδέονται με την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων για την υγεία μετά από μακροχρόνια χρήση και για τον λόγο αυτό, συνιστά στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Ο διευθυντής της εταιρείας ηλεκτρονικών τσιγάρων Smart Smoker, κ. Κάλαμ Ρέκλες πάλι, υποστηρίζει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σίγουρα πολύ πιο ασφαλή από τα κανονικά.

Διαβάστε ακόμα:
Τι συμβαίνει με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα;
http://www.vita.gr/html/ent/408/ent.7408.asp

Όχι στα ηλεκτρονικά τσιγάρα
http://www.vita.gr/html/ent/780/ent.9780.asp