Τα ω-3 λιπαρά οξέα φαίνεται πως επιβραδύνουν τον βιολογικό μηχανισμό της γήρανσης, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.

Τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα εντοπίζονται κυρίως στα ψάρια, και κυρίως στα λιπαρά όπως π.χ. ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί, και είναι γνωστό ότι προστατεύουν την καρδιά, προλαμβάνοντας καρδιακά προβλήματα.

Τώρα όμως, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, πιστεύουν ότι ανακάλυψαν ακριβώς τον λόγο για τον οποίο τα ω-3 μας κάνουν τόσο καλό.

Μελετώντας μια ομάδα ασθενών που έπασχαν από καρδιακά προβλήματα, ανακάλυψαν ότι τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα προσθέτουν στα κύτταρα ένα προστατευτικό «καπέλο», το οποίο παρατείνει τη ζωή τους.

Προηγούμενες μελέτες, είχαν επίσης δείξει ότι τα ω-3 αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης μετά από καρδιακό επεισόδιο, ενώ παράλληλα μειώνουν τη νοητική φθορά που επέρχεται με την πάροδο των ετών και προστατεύουν την όραση από αλλοιώσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε τύφλωση.

Πειράματα σε ποντίκια μάλιστα, έδειξαν ότι τα τρωκτικά που ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, ζούσαν κατά 30% περισσότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα.

«Τα ευρήματα αυτά, ενισχύουν την πιθανότητα τα ω-3 να χαρίζουν προστασία από την κυτταρική γήρανση που παρατηρείται σε ασθενείς που πάσχουν από στεφανιαία νόσο», αναφέρει στην επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association» (JAMA) ο συγγραφέας της μελέτης δρ. Ραμίν Φαρζανέ-Φαρ.

Η κυτταρική γήρανση έχει, μεταξύ άλλων, συνδεθεί και με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και καρκίνου. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι για το αν αυτή συνδέεται και με άλλες παραμέτρους που συνδέονται με τη φυσική γήρανση, όπως π.χ. οι ρυτίδες.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα ω-3 επιβραδύνουν τον ρυθμό με τον οποίο μειώνεται το μήκος των τελομερών (τα τελικά τμήματα του DNA) κατά τη διαίρεση των κυττάρων. Όταν τα τελομερή κοντύνουν υπερβολικά τότε υπάρχει πιθανότητα βλαβών του DNA, ενώ κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει τα κύτταρα ακόμη και στο θάνατο.

Ο ρυθμός με τον οποίο κονταίνουν τα τελομερή κάθε φορά που το κύτταρο διαιρείται ποικίλλει. Είναι ωστόσο ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι βάσει των νέων στοιχείων, τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να επιβραδύνουν τον ρυθμό αυτό, επιβραδύνοντας και τη γήρανση των κυττάρων.

Διαβάστε ακόμα:
Ευεργετικά τα ω-3 στην εγκυμοσύνη
http://www.vita.gr/html/ent/598/ent.6598.asp

Φάτε μάτια ψάρια
http://www.vita.gr/html/ent/851/ent.9851.asp

Φάκελος: Anti-aging: Η νεότητα δεν είναι ηλικία, είναι τρόπος ζωής
http://www.vita.gr/html/ent/520/ent.6520.asp