Σοβαρές ανησυχίες έχει προκαλέσει γαλλική μελέτη σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση μεταλλαγμένων τροφίμων μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες σε ήπαρ και νεφρούς.

Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια από την πολυεθνική εταιρεία παραγωγής αγροτικών υβριδίων «Monsanto» και αφορούσαν τρεις ποικιλίες μεταλλαγμένου καλαμποκιού, οι οποίες έχουν λάβει έγκριση από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα και ζωοτροφές.

Στη συνέχεια – και κατόπιν δικαστικού αγώνα της εταιρείας με την Greenpeace, το Σουηδικό Συμβούλιο Γεωργίας και γάλλους πολέμιους των μεταλλαγμένων προϊόντων – η Monsanto παραχώρησε τα στοιχεία που προέκυψαν προς περαιτέρω ανάλυση.

Εξετάζοντας τα αποτελέσματα των πειραμάτων, ο δρ. Ζιλ-Ερίκ Σεραλινί από τον Τομέα Γενετικής του Πανεπιστημίου της Καέν στη Γαλλία, διαπίστωσε ότι το μεταλλαγμένο καλαμπόκι άφηνε στο ήπαρ και τα νεφρά των ζώων ίχνη τοξικότητας.

«Αυτό που εντοπίσαμε δεν ήταν καθαρές αποδείξεις τοξικότητας, αλλά ενδείξεις τοξικότητας» αναφέρει ο ειδικός στο επιστημονικό περιοδικό «New Scientist».

Οι σοβαρές βλάβες στο ήπαρ και τους νεφρούς των ζώων εντοπίστηκαν στα ζωτικά τους όργανα μόλις τρεις μήνες μετά την έναρξη της κατανάλωσης μεταλλαγμένου καλαμποκιού.

Κάθε μία από τις τρεις ποικιλίες μεταλλαγμένου καλαμποκιού συσχετίζεται με ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα ορμονών στο αίμα και στα ούρα των ζώων, γεγονός που υποδηλώνει βλάβες του ήπατος και των νεφρών. Επιπλέον, τα θηλυκά ποντίκια εμφάνισαν αυξημένα επίπεδα σακχάρου και τριγλυκεριδίων.

Όπως καταλήγει η ανάλυση του δρ. Σεραλινί στο επιστημονικό έντυπο «International Journal of Microbiology»: «Οι ουσίες αυτές μέχρι σήμερα δεν έχουν αποτελέσει μέρος της ανθρώπινης διατροφής ή της διατροφής των ζώων, με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις από την παρατεταμένη κατανάλωσή τους, να παραμένει άγνωστη».

Η Μοnsanto από την πλευρά της, ισχυρίζεται ότι η ανάλυση των στοιχείων των πειραμάτων της «βασίστηκε σε προβληματικές αναλυτικές μεθόδους και ότι δεν τίθεται θέμα για την ασφάλεια των προϊόντων».

Διαβάστε ακόμα:
Νέοι φόβοι για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα
http://www.vita.gr/html/ent/909/ent.7909.asp

Μεταλλαγμένη σόγια κατά των εμφραγμάτων
http://www.vita.gr/html/ent/860/ent.7860.asp

Το άλλοθι για τα μεταλλαγμένα
http://www.vita.gr/html/ent/916/ent.5916.asp