Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της NASA, η δεκαετία 2000-2009 ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν τη δεκαετία που μας πέρασε ξεπερνούσαν κατά πολύ εκείνες που είχαν καταγραφεί κατά την προηγούμενη θερμότερη δεκαετία, δηλ. εκείνη του ’90. Το 2009 ήταν το δεύτερο πιο θερμό έτος μετά το 2005.

Αρχεία με επίσημες καταγραφές έχουν αρχίσει να τηρούνται από το 1880 και από τότε έχει αυξηθεί η μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά 0,8 βαθμούς με ρυθμό αύξησης 0,2 βαθμού Κελσίου ανά δεκαετία, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών της Nasa (GISS).

Το ανησυχητικό είναι ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η άνοδος της θερμοκρασίας δεν φαίνεται να οφείλεται σε φυσικές διακυμάνσεις.

«Παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις από τη μια χρονιά στην άλλη, εξαιτίας της εναλλασσόμενης επίδρασης των ρευμάτων του Ειρηνικού Ωκεανού, του (θερμού) Ελ Νίνιο και του (ψυχρού) Λα Νίνια», αναφέρει ο διευθυντής του GISS, Τζέιμς Χάνσεν.

«Όταν όμως βγάζουμε το μέσο όρο των θερμοκρασιών ανά δεκαετία, βλέπουμε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχίζεται αδιάκοπα», υπογράμμισε.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το 2008 υπήρξε το πιο δροσερό έτος της δεκαετίας, λόγω του ενισχυμένου φαινομένου Λα Νίνια, που δρόσισε τον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό. Παρόλα αυτά, οι θερμές θερμοκρασίες επανήλθαν και πάλι το 2009. Ακόμη και ο σφοδρός χειμώνας που σημειώθηκε πέρυσι κατά τον Δεκέμβριο στη Βόρεια Αμερική, δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά στις γενικότερες μετρήσεις του έτους.

«Οι πολιτείες των ΗΠΑ καλύπτουν μόλις το 1,5% της έκτασης του πλανήτη γεγονός που σημαίνει ότι οι θερμοκρασίες που καταγράφονται εκεί δεν είναι σε θέση να επηρεάσουν ιδιαίτερα τη θερμοκρασία του πλανήτη», εξηγεί ο κ. Χάνσεν.

Παρά το γεγονός ότι στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα π χειμώνας φέτος είναι πιο ψυχρός απ’ ό,τι συνήθως, η Αρκτική και το Νότιο Ημισφαίριο παραμένουν σημαντικά πιο θερμές. Οι κλιματολόγοι μάλιστα, τονίζουν την τεράστια διαφορά μεταξύ της κατανόησης της διαφοράς του καιρού (τοπικά κλιματολογικά φαινόμενα) και του κλίματος (μακροχρόνιες κλιματολογικές τάσεις).

Οι επιστήμονες του GISS, χρησιμοποιούν μια ελαφρώς διαφορετική μέθοδο ανάλυσης από άλλες ερευνητικές ομάδες, γεγονός που τους επιτρέπει την παρακολούθηση ακόμη μεγαλύτερων περιοχών της Αρκτικής και της Ανταρκτικής.

«Υπάρχει μια αντιδικία ως προς τα αποτελέσματα που λαμβάνουμε και την γενικότερη πεποίθηση περί κλιματικών τάσεων» λέει ο κ. Χάνσεν. «Κατά την τελευταία δεκαετία, η επιρροή του φαινομένου του θερμοκηπίου δεν σταμάτησε», υπογραμμίζει ο ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
Πράσινες ταράτσες Vs κλιματικής αλλαγής
http://www.vita.gr/html/ent/094/ent.10094.asp

H φύση θα σώσει εμάς και όχι εμείς τη φύση!
http://www.vita.gr/html/ent/123/ent.2123.asp

Σπίτι δροσερό είναι το βιοκλιματικό
http://www.vita.gr/html/ent/343/ent.2343.asp