Οι παχύσαρκοι μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο καρκίνου μέσω της λήψης αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως π.χ. η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη.

Τα ελπιδοφόρα νέα έρχονται από τους ειδικούς του Τμήματος Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η λήψη αντιφλεμονωδών φαρμάκων θα μπορούσε ενδεχομένως να περιορίσει τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου που αντιμετωπίζουν οι παχύσαρκοι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παραπανίσια κιλά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου κατά 50%, ενώ στην περίπτωση του καρκίνου του ήπατος ο κίνδυνος αυτός τετραπλασιάζεται.

Όπως έδειξε η μελέτη των αμερικανών επιστημόνων, ο αυξημένος αυτός κίνδυνος στα παχύσαρκα άτομα, συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία φλεγμονών σε διάφορα όργανα, οι οποίες πυροδοτούν το σχηματισμό καρκινικών όγκων.

Ανακάλυψαν λοιπόν, ότι περιορίζοντας το οιδήματα που προκαλούνται από τις φλεγμονές με τη βοήθεια αντιφλεγμονωδών φαρμάκων θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά και η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

«Οι γιατροί πάντα ανησυχούν για το σωματικό μας βάρος, όμως εστιάζουν κυρίως στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων ή διαβήτη τύπου 2, τα οποία όμως είναι αντιμετωπίσιμα με τις κατάλληλες θεραπείες», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Μάικλ Καρίν.

«Ωστόσο, θα πρέπει να ανησυχούν και για τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να περιορίσουμε κατά πολύ τους θανάτους που οφείλονται στη συγκεκριμένη νόσο», εξηγεί ο ειδικός.

Από πειράματα σε ποντίκια, οι ειδικοί βρήκαν ότι ο οργανισμός των παχύσαρκων ζώων είχε περισσότερες πιθανότητες να αντιδράσει στα καρκινογόνα χημικά, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία φλεγμονών στο ήπαρ τους και τον σχηματισμό καρκινικών όγκων.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Cell».

Διαβάστε ακόμα:
Αντιφλεγμονώδη για τους παχύσαρκους!
http://www.vita.gr/html/ent/041/ent.7041.asp

Aντιφλεγμονώδη: Oδηγίες χρήσεως
http://www.vita.gr/html/ent/085/ent.1085.asp

Η παχυσαρκία εκτοξεύει τον καρκίνο στα ύψη
http://www.vita.gr/html/ent/075/ent.10075.asp