Λίγος χυλός από αλεύρι αρκεί για να δημιουργήσετε μικρά, χορταστικά «θαύματα». Εύκαμπτη και λεπτή, η κρέπα είναι μια ελαφριά, απλή τηγανίτα γαλλικής έμπνευσης και γούστου, που μπορεί να γίνει γλυκιά ή αλμυρή και να καταναλωθεί ως ορεκτικό, κυρίως πιάτο ή επιδόρπιο. Οι κρέπες προέρχονται από τη Βρετάνη, μια περιοχή βορειοδυτικά της Γαλλίας, τότε όμως δεν τις γέμιζαν, τις έτρωγαν κυρίως σαν ψωμί. Με την πάροδο των χρόνων, η κατανάλωσή τους παύει να είναι αποκλειστικότητα των Γάλλων και γίνονται δημοφιλείς σχεδόν παντού. Στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, αρχίζουν να τις γεμίζουν με γλυκές κυρίως λιχουδιές, μετατρέποντάς τις σε ένα φίνο επιδόρπιο.

Κρέπα σε 6 βήματα
Υλικά (για περίπου 8 κρέπες)
• 2½ φλιτζάνια γάλα
• 2 φλιτζάνια αλεύρι
• 2 αυγά
• 2 κου­ταλιές βού­­τυρο (και λίγο για το τηγάνι)
• 1/2 κουταλάκι αλάτι (για αλμυρές κρέπες) ή 1 κουταλάκι ζάχαρη (για γλυκές κρέπες)
Εκτέλεση
1. Βάζετε σε μπολ τα υλικά και το βούτυρο λιωμένο και χτυπάτε με σύρμα μέχρι να γίνουν χυλός.
2. Αφήνετε το χυλό να «ξεκουραστεί» για 1/2 ώρα περίπου.
3. Αλείφετε ένα αντικολλητικό μέτριο τηγάνι με πολύ λίγο βούτυρο. Το αφήνετε να ζεσταθεί ελαφρά και ρίχνετε περίπου 3 κουταλιές από το χυλό για κάθε κρέπα.
4. Κουνάτε το τηγάνι μπρος-πίσω, αριστερά-δεξιά, μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του σκεύους.
5. Μόλις το μείγμα πήξει και στε­ρεοποιηθεί, το γυρίζετε με μια σπάτουλα από την άλλη πλευρά και ψήνετε για 20 δευτερόλεπτα.
6. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός.

1.000 και 1 συνταγές
Οι συνδυασμοί για τη γέμισή τους είναι άπειροι. Έχοντας ως αφετηρία τη βασική συνταγή για κρέπες, μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε και να κλείσετε μέσα τους ό,τι υλικά θέλετε, δημιουργώντας τις δικές σας μοναδικές κρέπες. Εμείς μοιραζόμαστε μαζί σας μερικές από τις πιο γευστικές ιδέες μας.
Ιδέες για αλμυρή γέμιση Οι αλμυρές κρέπες τυλίγονται γύρω από τυρί, λαχανικά, αλλαντικά, κρεατικά, ακόμα και θαλασσινά:
Με κρέας
•Τυρί (γραβιέρα, κασέρι) με ψητή γαλοπούλα και λαχανικά.
Στήθος κοτόπουλου με παρμεζάνα και μουστάρδα.
Με ψάρι
Σολομό με ψιλοκομμένο άνηθο, φρέσκο κρεμμυδάκι, λεμόνι και μαρούλι.
Χορτοφαγικές
Σοταρισμένα μανιτάρια με ντομάτα και τυρί.
Σοταρισμένα πράσα με τριμμένη παρμεζάνα.
Κατίκι, λάδι, ρίγανη και κάππαρη.
Φέτα λιωμένη με ρόκα, λιαστές ντομάτες και φρέσκα κρεμμυδάκια.
Ψητές πιπεριές Φλωρίνης, ανθότυρο ή γιαούρτι, και πιπέρι.
Λεπτές λωρίδες ψητών λαχανικών (μελιτζάνες, κολοκυθάκια, ροδέλες κρεμμυδιού) με γιαούρτι ή ξινομυζήθρα, ή ραντισμένες με λάδι και μπαλσάμικο.

Ιδέες για γλυκιά γέμιση Οι γλυ­κές κρέπες αλείφονται με μαρμε­λά­δα, πάστα σοκολάτας-φουντου­κιού και κλείνουν μέσα τους φρούτα, κρέμες, κομπόστες, ξη­ρούς καρπούς, μέλι και ένα σωρό άλλους γλυκούς συνδυασμούς.
Απλώνετε λίγη πάστα σοκολάτας και ροδέλες από μπανάνα ή φρούτα του δάσους.
Αλείφετε με μαρμελάδα της αρεσκείας σας, διπλώνετε την κρέπα και πασπαλίζετε την επιφάνειά της με ζάχαρη άχνη.
Σοτάρετε λίγες φέτες από μήλα ή αχλάδια με λίγη ζάχαρη και μπρά­ντι ή λικέρ, προσθέτετε κανέλα και γεμίζετε την κρέπα με τα ζεστά φρούτα. Μπορείτε να τη σερβίρετε με μία μπάλα παγωτό βανίλια.
Μία καθαρά ελληνική εκδοχή είναι να βάλετε λίγη μυζήθρα ή ξινομυζήθρα και να την περιχύσετε με θυμαρίσιο μέλι.
Κοπανίστε ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια), περιχύστε με μέλι και πασπαλίστε με κανέλα και τριμμένο γαρίφαλο.
Ψιλοκόψτε φρούτα εποχής και ανακατέψτε τα με στραγγιστό γιαούρτι και μέλι.

4 tips για να κάνετε τη διαφορά
Πώς να τις διπλώσετε Για να γεμίσετε τις κρέπες, βάζετε τη γέμιση κατά μήκος στο κέντρο τους, διπλώνετε πρώτα τη μία πλευρά πάνω από τη γέμιση και έπειτα την άλλη, ώστε να σκεπάσετε εντελώς τη γέμιση. Μπορείτε, όμως, να τις διπλώσετε και με άλλους τρόπους, δημιουργώντας διάφορα σχήματα (π.χ. φακελάκια, κυλίνδρους, τρίγωνα, πουγκιά).
• «Ανοιχτή» κρέπα Μπορείτε, επίσης, να μην τις τυλίξετε, αλλά να τις σερβίρετε στοιβαγμένες τη μία πάνω στην άλλη (mille crêpes), μοιράζοντας ενδιάμεσα τη γέμιση σε ίσες ποσότητες.
Στο φούρνο Οι αλμυρές κρέπες που περιέχουν τυρί μπαίνουν και στο φούρνο για 10-15 λεπτά, ώστε να λιώσει το τυρί και να καταναλωθούν ζεστές.
Βάλτε φωτιά Μπορείτε να απολαύσετε τις γλυκές κρέπες και φλαμπέ περιχύνοντάς τις με λίγο μπράντι και ανάβοντάς τις. Τα μυστικά για πετυχημένες κρέπες

Κοσκινίζετε το αλεύρι, γιατί αυτό θα συμβάλει στο να γίνει η κρέπα ελαφριά και αφράτη.
Λιώνετε το βούτυρο, αλλά προσέχετε να μην το βάζετε καυτό στο μείγμα, γιατί θα σβολιάσει το χυλό. Για να γίνει ομοιόμορφο και απαλό το μείγμα, θα πρέπει να το αφήσετε λίγο να κρυώσει.
Προτιμάτε να χτυπάτε το μείγμα ελαφρά με ένα σύρμα κουζίνας και όχι στο μίξερ ή στο μπλέντερ, γιατί, εάν το χτυπήσετε πολύ γρήγορα, οι κρέπες θα γίνουν σκληρές και σαν λάστιχο.
Για πιο αρωματικές γλυκές κρέπες, μπορείτε στο μείγμα να προσθέσετε λίγη βανίλια.


Συμβουλές που σας διευκολύνουν
Μπορείτε να φτιάξετε το χυλό από την προηγούμενη ημέρα και να τον διατηρήσετε στο ψυγείο μέχρι και 24 ώρες.
Μπορείτε να ετοιμάσετε τις κρέπες και να τις φυλάξετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Τις αφήνετε να κρυώσουν και στη συνέχεια τοποθετείτε τη μία πάνω στην άλλη βάζοντας ενδιάμεσα λαδόκολλα. Τις βάζετε σε μια σακούλα τροφίμων και τις τοποθετείτε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Όταν πρόκειται να τις χρησιμοποιήσετε, τις αφήνετε να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Με τις έτοιμες κρέπες, μπορείτε να φτιάξετε ένα γρήγορο πιάτο ή επιδόρπιο οποιαδήποτε στιγμή.