Βρετανοί ειδικοί κατάφεραν να «επικοινωνήσουν» με ασθενή που βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση με τη βοήθεια μαγνητικής εγκεφάλου.

Το καινοτόμο πείραμα, τα αποτελέσματα του οποίου δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «New England Journal of Medicine», πραγματοποιήθηκε από τους ειδικούς της Μονάδας Γνωσιακών και Εγκεφαλικών Επιστημών του Κέμπριτζ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο.

Από τις μετρήσεις των ειδικών φάνηκε ότι ενώ μέχρι σήμερα θεωρείτο ότι οι ασθενείς που βρίσκονται στη συγκεκριμένη κατάσταση δεν μπορούν να σκεφτούν, ούτε να επικοινωνήσουν, τελικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Το «ξεκλείδωμα» της δυνατότητας επικοινωνίας των ανθρώπων αυτών εξέπληξε τους επιστήμονες. Εγείρει ωστόσο ένα τεράστιο ζήτημα ως προς την απόφαση μεταξύ ζωής και θανάτου που καλούνται να λάβουν χιλιάδες συγγενείς ατόμων που βρίσκονται σε κώμα.

Σύμφωνα με τον δρ. Έιντριαν Όουεν, από τη Μονάδα Γνωσιακών και Εγκεφαλικών Επιστημών και ένας εκ των δύο συγγραφέων της μελέτης, τα ευρήματα αυτά έχουν τεράστιες φιλοσοφικές και ηθικές επιπτώσεις.

«Μείναμε άφωνοι αντικρίζοντας τα αποτελέσματα της τομογραφίας ενός 29χρονου ασθενούς, ο οποίος μπορούσε να απαντά στις ερωτήσεις μας αλλάζοντας απλώς τη σκέψη του», αναφέρει ο επιστήμονας.

«Τα αποτελέσματα αυτά, δε μας δείχνουν απλώς ότι ο ασθενής αυτός δεν ήταν «φυτό», αλλά κυρίως ότι για πρώτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια καταφέραμε να βρούμε έναν τρόπο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο», σχολιάζει ο δρ. Όουεν.

Οι ερευνητές εξέτασαν 23 ασθενείς από τους οποίους μόνο οι τέσσερις έδωσαν εγκεφαλικά μοτίβα που υποδήλωναν καταφατική ή αρνητική απάντηση στις ερωτήσεις τους.

Από αυτούς, οι ειδικοί ξεχώρισαν έναν 29χρονο ασθενή ο οποίος είχε υποστεί σοβαρή εγκεφαλική βλάβη σε τροχαίο το 2003. Μέχρι το 2005 ο ασθενής βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση, ενώ αμέσως μετά χαρακτηρίστηκε εγκεφαλικά νεκρός.

Ο 29χρονος ανοιγόκλεινε περιστασιακά τα μάτια του, όμως κατά τα άλλα δεν έδειχνε άλλα σημεία επικοινωνίας με το περιβάλλον.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον δρ. Όουεν και τον δρ. Στίβεν Λόρις από το Πανεπιστήμιο της Λιέγης ανακάλυψε όμως ότι μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί του «διαβάζοντας» την εγκεφαλική του λειτουργία.

Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, οι ειδικοί κατάφεραν να μετρήσουν την εγκεφαλική αντίδραση του ασθενούς την ώρα που του έκαναν ερωτήσεις.

Στην προσπάθειά τους να συνδέσουν το «ναι» με μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, οι ειδικοί ζήτησαν από τον ασθενή να σκέφτεται ότι παίζει τένις κάθε φορά που ήθελε να δώσει καταφατική απάντηση και ότι περιφέρεται μέσα στο σπίτι του όταν ήθελε αντίθετα να απαντήσει «όχι».

Έτσι ήταν σε θέση να εντοπίζουν κάθε φορά ποια περιοχή του εγκεφάλου ενεργοποιείται. Στην περίπτωση που η απάντηση ήταν καταφατική ενεργοποιείτο η περιοχή που συνδέεται με την κινητικότητα και σε περίπτωση αρνητικής απάντησης ενεργοποιείτο εκείνη η περιοχή που συνδέεται με την πλοήγηση στο χώρο.

Διαβάστε ακόμα:
Η δύναμη της σκέψης ενός πιθήκου
http://www.vita.gr/html/ent/620/ent.6620.asp

Συλλήψεις λόγω… σκέψης
http://www.vita.gr/html/ent/873/ent.10873.asp

Οι δρόμοι του μυαλού μας
http://www.vita.gr/html/ent/205/ent.1205.asp

Πώς αποφασίζει το μυαλό μας;
http://www.vita.gr/html/ent/972/ent.8972.asp